Gurmanija.rs (AMP Recept)

🍫 Posni čokoladni kejk – Brz, sočan i bez trunke mleka!

Pregleda: 73 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 11.04.2025
Autor: RichardObradovic
Brz, mekan i potpuno posan – čokoladni kejk za svaku priliku! Savršen za dane posta ili kad ti se jede nešto slatko bez griže savesti! 🍫 #posnikolac #čokoladnikek #bezjaja #gurmanija

Opis

Ovaj kejk je pravi dokaz da posni kolači mogu biti i sočni i bogatog ukusa. Bez mleka i jaja, ali pun čokoladne arome i savršene teksture. Idealan za dane posta ili kada želiš nešto lagano, a slatko.

Vreme pripreme: 🕒 10 minuta pripreme + 35 minuta pečenja ✅ Ukupno: 45 minuta minuta

Sastojci

Priprema

  1. 1️⃣ Priprema smese:
  2. U većoj činiji pomešati suve sastojke: brašno, kakao, šećer, sodu bikarbonu i vanilu. Dodati ulje, kiselu vodu i sirće. Sve dobro umutiti da se dobije glatka smesa.
  3. 2️⃣ Pečenje:
  4. Smesu sipati u nauljen i brašnom posut kalup (okrugli ili duguljasti). Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30–35 minuta (proveriti čačkalicom).
  5. 3️⃣ Glazura:
  6. Istopiti čokoladu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj. Preliti preko prohlađenog kolača.
  7. 4️⃣ Serviranje:
  8. Ostaviti da se glazura stegne, pa seći na parčiće. Možeš posuti kokosom, lešnicima ili voćem.

Nutritivne Vrednosti

🔥 Kalorije: 210 kcal
💪 Proteini: 3 g
🛢 Masti: 10 g
🍬 Ugljeni hidrati: 30 g

Saveti

U smesu možeš dodati i seckane orahe, suvo grožđe ili komadiće posne čokolade za bogatiju teksturu.

Komentari Korisnika

Još nema komentara.