Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 2 kg jagnjećeg mesa (najbolje od buta ili plećke)
- 1 kg krompira
- 3-4 glavice crnog luka
- 4-5 čena belog luka
- 3-4 šargarepe
- 2-3 crvene paprike
- 2-3 zelene paprike
- 200 ml maslinovog ulja ili biljnog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašika suvog začina (po želji)
- 2-3 grančice svežeg ruzmarina ili majčine dušice
- 200 ml belog vina (po želji)
Priprema
- Priprema mesa:
- Jagnjeće meso iseckajte na veće komade, posolite, pobiberite i natrljajte suvim začinom.
- Po želji, možete dodati i ruzmarin ili majčinu dušicu za dodatni ukus.
- Priprema povrća:
- Krompir oljuštite i isecite na četvrtine.
- Crni luk oljuštite i isecite na krupnije komade.
- Beli luk očistite.
- Šargarepu oljuštite i isecite na kolutove.
- Paprike očistite od semena i isecite na trake.
- Složite sastojke:
- U posudu za pečenje, najbolje metalnu ili glinenu, stavite krompir, crni luk, beli luk, šargarepu i paprike.
- Preko povrća stavite komade jagnjetine.
- Prelijte sve maslinovim uljem i belim vinom (ako koristite).
- Dodajte grančice ruzmarina ili majčine dušice.
- Priprema sača:
- Sač (metalni ili glineni poklopac) postavite iznad vatre da se dobro zagreje.
- Kada je sač dovoljno zagrejan, stavite posudu sa mesom i povrćem ispod sača.
- Poklopite sačom i na njega naložite žar ili vrući pepeo.
- Pečenje:
- Ostavite jagnjetinu da se peče ispod sača 2-3 sata.
- Tokom pečenja, po potrebi dodajte još žara ili pepela na sač kako bi se temperatura održavala.
- Serviranje:
- Kada je jagnjetina ispod sača gotova, izvadite posudu i pažljivo skinite poklopac.
- Poslužite jagnjetinu toplo, zajedno sa pečenim krompirom i povrćem.
- Uživajte u ukusnoj jagnjetini ispod sača!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.