Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 1 kg junećeg mesa (najbolje but ili plećka), isečenog na kocke
- 2 glavice crnog luka, sitno iseckane
- 3 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 crvene paprike, isečene na trakice
- 2 šargarepe, isečene na kolutove
- 2 kašike masti ili ulja
- 2 kašike brašna
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- 1 kašičica ljute paprike (po želji)
- 2 paradajza, oljuštena i isečena (ili 200g pelata iz konzerve)
- 1 lovorov list
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 l vode ili bujona
- So i biber po ukusu
- 1 kašika aleve paprike
- Svež peršun za dekoraciju
Priprema
- Priprema mesa:
- Iseckajte juneće meso na kocke veličine 3-4 cm. Posolite i pobiberite po ukusu.
- Prženje:
- U velikoj šerpi zagrejte mast ili ulje na srednjoj vatri.
- Dodajte iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
- Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite još 1 minut.
- Dodavanje mesa:
- Dodajte juneće meso u šerpu i pržite ga dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju sa svih strana.
- Dodavanje povrća:
- Dodajte crvenu papriku i šargarepu, pa pržite još nekoliko minuta.
- Dodajte paradajz ili pelate i kuvajte dok tečnost ne ispari.
- Dodavanje začina:
- Dodajte mlevenu crvenu papriku, ljutu papriku (ako koristite) i brašno, pa dobro promešajte.
- Dodajte paradajz pire i lovorov list, pa dobro promešajte.
- Kuvanje:
- Sipajte vodu ili bujon preko mesa i povrća, pazeći da sve bude pokriveno tečnošću.
- Kuvajte na laganoj vatri 2-3 sata, ili dok meso ne omekša i postane sočno.
- Povremeno promešajte i po potrebi dodajte još vode ili bujona.
- Završni koraci:
- Kada je gulaš skoro gotov, dodajte so i biber po ukusu.
- Kuvajte još 15-20 minuta da se svi ukusi sjedine.
- Serviranje:
- Poslužite juneći gulaš topao, ukrašen svežim peršunom.
- Kao prilog možete poslužiti pire krompir, testeninu ili svež hleb.
- Uživajte u ukusnom junećem gulašu!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.