Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 1 svinjska glava ili 2 svinjske nogice
- 1 svinjski rep
- 1 svinjski uvo (po želji)
- 1 svinjska koža (po želji)
- 2-3 šargarepe
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica bibera u zrnu
- So po ukusu
- 1 kašičica mlevenog bibera
- 1-2 kašike sirćeta (po želji)
Priprema
- Priprema mesa:
- Operite svinjske nogice, glavu, rep i uvo pod hladnom vodom.
- Stavite meso u veliku šerpu i prelijte ga hladnom vodom.
- Pustite da voda provri, a zatim je prosipite i dodajte sveže hladne vode.
- Kuvanje:
- Dodajte oljuštene i isečene šargarepe, crni luk, beli luk, lovorov list i biber u zrnu u šerpu sa mesom.
- Kuvajte na laganoj vatri 4-5 sati, dok meso potpuno ne omekša i počne da se odvaja od kostiju.
- Tokom kuvanja, povremeno skidajte penu sa površine.
- Odvajanje mesa:
- Kada je meso skuvano, izvadite ga iz šerpe i ostavite da se malo ohladi.
- Procedite supu kroz sito ili gazu da biste uklonili povrće i začine.
- Odvojite meso od kostiju, kožu i masnoću, pa iseckajte meso na sitne komade.
- Začinjavanje:
- Vratite iseckano meso u proceđenu supu.
- Dodajte so i mleveni biber po ukusu.
- Po želji, dodajte 1-2 kašike sirćeta za dodatni ukus.
- Formiranje pihtija:
- Sipajte smesu u kalupe ili posude po želji.
- Ostavite pihtije da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider da se stegnu (najmanje 4-6 sati, a najbolje preko noći).
- Serviranje:
- Pre serviranja, pihtije iseckajte na kocke ili vadite kašikom.
- Poslužite ih hladne, uz seckani crni luk, limun ili ljutu papriku.
- Uživajte u tradicionalnim pihtijama!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.