Gurmanija.rs (AMP Recept)

Sukana Pita sa Sirom i Pavlakom – Tradicionalna Domaća Pita

Pregleda: 44 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 17.02.2025
Autor: RichardObradovic
🥐 Sukana pita sa sirom – tradicionalni ukus koji mami osmeh! Tanke, ručno razvijene kore, bogat fil i hrskava korica čine ovu pitu neodoljivom. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i isprobajte je kod kuće! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #sukanapita #domaćapita #tradicionalnoukus

Opis

Ova sukana pita sa sirom i pavlakom je pravo remek-delo domaće kuhinje. Testo je tanko i hrskavo, dok je fil bogat, kremast i neodoljivo ukusan. Pravi se na tradicionalan način – razvlačenjem testa rukama, a rezultat je mirisna, zlatno-pečena pita koja osvaja na prvi zalogaj!

Vreme pripreme: Aktivno vreme: 30 minuta Odmaranje testa: 30 minuta Pečenje: 30 minuta Ukupno vreme: 1,5 sat minuta

Sastojci

Priprema

  1. 1. Pravljenje testa:
  2. U činiji pomešajte brašno i so. Dodajte mlaku vodu, ulje i sirće, pa umesite mekano i elastično testo.
  3. Oblikujte loptu, premažite je sa malo ulja i ostavite da odmara 30 minuta pre razvlačenja.
  4. 2. Razvlačenje kora:
  5. Pospite radnu površinu brašnom i razvucite testo oklagijom što tanje možete.
  6. Lagano rukama razvucite testo do providne debljine (kao za domaći burek).
  7. 3. Filovanje:
  8. U činiji sjedinite sir, pavlaku, jaje i jogurt.
  9. Preko razvijenog testa poprskajte malo otopljenog putera, zatim ravnomerno rasporedite fil.
  10. Urolajte pažljivo kore i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje.
  11. 4. Pečenje:
  12. Rernu zagrejte na 200°C.
  13. Premažite pitu ostatkom otopljenog putera i pecite 30-35 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
  14. 5. Serviranje:
  15. Ostavite pitu da se malo prohladi, zatim je isecite na parčiće i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.

Nutritivne Vrednosti

Kalorije: 280 kcal

Proteini: 9 g

Masti: 15 g

Ugljeni hidrati: 28 g

Saveti

Ako želite hrskaviju koricu, premažite pitu mineralnom vodom pre pečenja.

Komentari Korisnika

Još nema komentara.