🥐 Sukana pita sa sirom – tradicionalni ukus koji mami osmeh!
Tanke, ručno razvijene kore, bogat fil i hrskava korica čine ovu pitu neodoljivom. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i isprobajte je kod kuće! ✨
🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #sukanapita #domaćapita #tradicionalnoukus
Opis
Ova sukana pita sa sirom i pavlakom je pravo remek-delo domaće kuhinje. Testo je tanko i hrskavo, dok je fil bogat, kremast i neodoljivo ukusan. Pravi se na tradicionalan način – razvlačenjem testa rukama, a rezultat je mirisna, zlatno-pečena pita koja osvaja na prvi zalogaj!
Vreme pripreme: Aktivno vreme: 30 minuta
Odmaranje testa: 30 minuta
Pečenje: 30 minuta
Ukupno vreme: 1,5 sat minuta
Sastojci
- Za kore:
- 500 g brašna
- 250 ml mlake vode
- 1 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica sirćeta
- Za fil:
- 300 g sitnog sira (feta, kravlji sir ili kombinacija)
- 200 g pavlake
- 1 jaje
- 1 kašika jogurta
- Za premazivanje:
- 100 g putera, otopljenog
- Malo ulja
Priprema
- 1. Pravljenje testa:
- U činiji pomešajte brašno i so. Dodajte mlaku vodu, ulje i sirće, pa umesite mekano i elastično testo.
- Oblikujte loptu, premažite je sa malo ulja i ostavite da odmara 30 minuta pre razvlačenja.
- 2. Razvlačenje kora:
- Pospite radnu površinu brašnom i razvucite testo oklagijom što tanje možete.
- Lagano rukama razvucite testo do providne debljine (kao za domaći burek).
- 3. Filovanje:
- U činiji sjedinite sir, pavlaku, jaje i jogurt.
- Preko razvijenog testa poprskajte malo otopljenog putera, zatim ravnomerno rasporedite fil.
- Urolajte pažljivo kore i slažite ih u pleh obložen papirom za pečenje.
- 4. Pečenje:
- Rernu zagrejte na 200°C.
- Premažite pitu ostatkom otopljenog putera i pecite 30-35 minuta, dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
- 5. Serviranje:
- Ostavite pitu da se malo prohladi, zatim je isecite na parčiće i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko.
Nutritivne Vrednosti
Kalorije: 280 kcal
Proteini: 9 g
Masti: 15 g
Ugljeni hidrati: 28 g
Saveti
Ako želite hrskaviju koricu, premažite pitu mineralnom vodom pre pečenja.
Komentari Korisnika
Još nema komentara.