Gurmanija.rs (AMP Recept)

Recept za punjene lignje (posne)

Pregleda: 142 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 03.08.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. Priprema lignji:
  2. Očistite lignje, odvojite pipke i sitno ih iseckajte.
  3. Operite lignje iznutra i spolja, pa ih ostavite da se ocede.
  4. Priprema fila:
  5. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  6. Dodajte iseckan crni luk i pržite dok ne postane staklast.
  7. Dodajte sitno iseckane pipke i beli luk, pržite još nekoliko minuta.
  8. Dodajte iseckan paradajz (ili pelate) i kuvajte dok tečnost ne ispari.
  9. Dodajte pirinač, so i biber po ukusu, pa pržite još 2-3 minuta.
  10. Dodajte pola šolje belog vina i kuvajte dok se pirinač ne omekša (ne mora biti potpuno kuvan).
  11. Ostavite fil da se malo ohladi, pa dodajte sitno iseckan peršun.
  12. Punjenje lignji:
  13. Napunite lignje pripremljenim filom, ali pazite da ih ne prepunite (pirinač će se još malo raširiti tokom kuvanja).
  14. Zatvorite otvor lignji čačkalicama.
  15. Prženje lignji:
  16. U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  17. Pržite punjene lignje sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju (oko 5-7 minuta).
  18. Dodajte preostalu polovinu belog vina, poklopite i kuvajte na laganoj vatri još 15 minuta.
  19. Priprema priloga:
  20. Oljuštite krompir i isecite ga na kocke.
  21. Stavite krompir u posoljenu vodu i kuvajte dok ne omekša.
  22. Blitvu operite, odstranite debele delove stabljike i iseckajte je na krupne komade.
  23. Kada je krompir skoro kuvan, dodajte blitvu u istu šerpu i kuvajte još 5 minuta.
  24. Procedite krompir i blitvu, vratite u šerpu, dodajte sitno iseckan beli luk, maslinovo ulje, so i biber po ukusu. Dobro promešajte.
  25. Serviranje:
  26. Poslužite punjene lignje uz prilog od blitve i krompira.
  27. Uživajte u ukusnom posnom jelu!

Komentari Korisnika

Još nema komentara.