🥩 Svinjski medaljoni u kremastom sosu – sočno i neodoljivo!
Savršena kombinacija pečenog mesa i kremastog sosa od pečuraka. Isprobajte recept na Gurmanija.rs i uživajte u svakom zalogaju! ✨
🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #medaljoni #kremastos #gurmanskiužitak
Opis
Ovo elegantno jelo spaja sočne svinjske medaljone sa bogatim, kremastim sosom od pečuraka. Brzo se priprema, a rezultat je izuzetno ukusan i savršen za sve prilike – bilo da želite brz ručak ili luksuznu večeru.
Vreme pripreme: Aktivno vreme: 20 minuta
Ukupno vreme: 30 minuta minuta
Sastojci
- Za medaljone:
- 500 g svinjskog filea (sečenog na medaljone debljine 2 cm)
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica suvog timijana
- 1 kašika putera
- Za kremasti sos od pečuraka:
- 250 g šampinjona (sečenih na listiće)
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
- 100 ml pilećeg bujona
- 50 g rendanog parmezana
- 1 kašičica senfa
- ½ kašičice suvog origana
- Svež peršun za dekoraciju
Priprema
- 1. Priprema medaljona:
- Medaljone posolite, pobiberite i pospite suvim timijanom.
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter na srednje jakoj vatri.
- Pržite medaljone 3-4 minuta sa svake strane dok ne dobiju zlatnu koricu. Izvadite ih iz tiganja i ostavite sa strane.
- 2. Priprema sosa:
- U istom tiganju dodajte još malo maslinovog ulja i propržite šampinjone dok ne omekšaju i puste sok.
- Dodajte beli luk i pržite još minut dok ne zamiriše.
- Sipajte pileći bujon i kuvajte 2-3 minuta dok se tečnost malo ne smanji.
- Dodajte pavlaku, senf i origano, pa kuvajte još nekoliko minuta dok se sos ne zgusne.
- Umutite parmezan u sos i vratite medaljone u tiganj. Krčkajte još 5 minuta dok meso upije arome.
- 3. Serviranje:
- Poslužite medaljone uz kremasti sos i pospite seckanim svežim peršunom.
- Kao prilog, idealni su pire krompir, pirinač ili grilovano povrće.
Nutritivne Vrednosti
Kalorije: 450 kcal
Proteini: 32 g
Masti: 28 g
Ugljeni hidrati: 10 g
Saveti
Za bogatiji ukus, u sos možete dodati malo belog vina ili dimljenu papriku.
Komentari Korisnika
Još nema komentara.