Gurmanija.rs (AMP Recept)

Zapečeni Patlidžan sa Parmezanom – Italijanski Klasik

Pregleda: 71 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 19.01.2025
Autor: RichardObradovic
🍆 Zapečeni patlidžan sa parmezanom – mediteranska magija na tanjiru! Savršeno za laganu večeru ili obrok uz salatu. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte u svakom zalogaju! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #zapečenipatlidžan #italijanskirecept #laganiobrok

Opis

Ovaj zapečeni patlidžan je savršeno jelo koje kombinuje bogate ukuse svežeg paradajza, topljenog parmezana i aromatičnih začina. Idealan za ručak ili laganu večeru, ovaj recept će vas povesti na putovanje kroz mediteranske ukuse.

Vreme pripreme: Aktivno vreme: 30 minuta Vreme pečenja: 35 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 5 minuta minuta

Sastojci

Priprema

  1. 1. Priprema patlidžana:
  2. Operite patlidžane i isecite ih na tanke kriške (oko 1 cm). Posolite kriške i ostavite ih 20 minuta da puste višak tečnosti. Isperite ih i osušite papirnim ubrusom.
  3. 2. Pečenje patlidžana:
  4. Premažite kriške maslinovim uljem i složite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 15 minuta, dok ne postanu blago mekane i zlataste.
  5. 3. Priprema paradajz sosa:
  6. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite beli luk dok ne zamiriše. Dodajte paradajz, origano, so, biber i šećer (po želji). Kuvajte 10-15 minuta dok se sos ne zgusne. Dodajte nekoliko listova svežeg bosiljka na kraju.
  7. 4. Slojevi:
  8. U vatrostalnu posudu stavite sloj paradajz sosa, zatim sloj pečenog patlidžana. Preko patlidžana poslažite kriške mocarele i pospite parmezanom. Ponavljajte slojeve dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem sira.
  9. 5. Pečenje:
  10. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 minuta, dok se sir ne otopi i ne dobije zlatnu boju. Ako želite hrskaviji vrh, pospite hlebnim mrvicama pre pečenja.
  11. 6. Serviranje:
  12. Poslužite toplo, ukrašeno svežim bosiljkom. Uz ovo jelo, odlično ide svež hleb ili lagana zelena salata.

Nutritivne Vrednosti

Kalorije: 250 kcal

Proteini: 12 g

Masti: 14 g

Ugljeni hidrati: 20 g

Saveti

Za dodatni ukus, u paradajz sos možete dodati malo belog vina ili prstohvat ljute paprike. Ovaj recept se može prilagoditi i veganskoj ishrani korišćenjem veganskog sira.

Komentari Korisnika

Još nema komentara.