🍯 Baklava Čizkejk sa Medom i Pistacijama – spoj tradicije i luksuza!
Kremasto, hrskavo, neodoljivo! Pogledajte recept na Gurmanija.rs i obradujte svoje najmilije! ✨
🔗 Kliknite za recept! #baklavačizkejk #medipistacije #gurmanija #dessertdana
Opis
Ovaj luksuzni Baklava Čizkejk sa Medom i Pistacijama spaja hrskave slojeve baklave sa kremastim čizkejkom, stvarajući desert koji oduzima dah. Savršen za posebne prilike, ovaj recept kombinuje bogate ukuse meda, limuna, pistacija i kremastog fila.
Vreme pripreme: Aktivno vreme: 30 minuta
Vreme pečenja i hlađenja: 6 sati
Ukupno vreme: 6 sati i 30 minuta minuta
Sastojci
- Za bazu:
- 10 listova tankih kora za baklavu (odmrznutih)
- 200 g putera, otopljenog
- 100 g pečenih oraha
- 100 g pečenih badema
- 1 kašičica cimeta
- Prstohvat soli
- 2 kašike otopljenog putera
- Za fil:
- 500 g krem sira (sobne temperature)
- 200 g šećera
- Prstohvat soli
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 1 kašika rendane kore limuna
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašika gustina
- 3 velika jaja (sobne temperature)
- 250 g grčkog jogurta (ili kisele pavlake)
- Za preliv:
- 100 g pistacija (neslanih, grubo seckanih)
- 200 ml meda
- 1 kašika soka od limuna
- Par kapi ružine vodice (opciono)
- Za dekoraciju:
- Dodatni med za prelivanje
Priprema
- 1. Priprema baze:
- Zagrejte rernu na 175°C. Obložite dno kalupa za tortu (prečnika 22-25 cm) papirom za pečenje.
- Svaki list kore premažite otopljenim puterom i složite ih u kalup tako da se preklapaju. Obrežite višak kora i pecite 12 minuta dok ne postanu zlatne.
- 2. Priprema oraha i badema:
- U multipraktiku usitnite orahe, bademe, cimet i so dok ne dobijete teksturu nalik prezlama. Dodajte 2 kašike putera i promešajte. Rasporedite ovu smesu preko pečene baze.
- 3. Priprema čizkejk fila:
- Umutite krem sir sa šećerom, solju, vanilom, limunovom korom i sokom dok smesa ne postane glatka. Dodajte gustin, a zatim jedno po jedno jaje, muteći nakon svakog. Na kraju umešajte grčki jogurt.
- Sipajte fil preko orahove smese i poravnajte površinu.
- 4. Pečenje:
- Pecite na srednjoj rešetki rerne 45 minuta, dok ivice ne postanu lagano zlatne, a sredina još malo podrhtava.
- Isključite rernu i ostavite čizkejk unutra još 50 minuta uz zatvorena vrata. Potom ga potpuno ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u frižider na najmanje 4 sata (ili preko noći).
- 5. Preliv i dekoracija:
- Pomešajte med, limunov sok i ružinu vodicu. Prelijte ohlađeni čizkejk ovim prelivom i pospite seckanim pistacijama. Po želji, dodajte još meda preko svakog parčeta prilikom serviranja.
Nutritivne Vrednosti
Kalorije: 400 kcal
Proteini: 7 g
Masti: 25 g
Ugljeni hidrati: 35 g
Saveti
Za dodatnu aromu, orašaste plodove možete lagano propržiti pre nego što ih usitnite, a ružinu vodicu možete zameniti narandžinom za drugačiji miris.
Komentari Korisnika
Još nema komentara.