Gurmanija.rs (AMP Recept)

Kremasti Gratinirani Krompir sa Sirom

Pregleda: 83 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 13.01.2025
Autor: RichardObradovic
🥔 Kremasti gratinirani krompir – savršenstvo u svakom zalogaju! Savršen za porodične večere ili posebne prilike. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #gratiniranikrompir #ručakdana #jednostavnoiukusno

Opis

Ovaj kremasti gratinirani krompir je savršeno jelo za porodične večere ili specijalne prilike. Kombinacija mekanog krompira, bogatog kremastog sosa i rastopljenog sira stvara neodoljiv obrok kojem niko neće odoleti.

Vreme pripreme: Aktivno vreme: 20 minuta Vreme pečenja: 45 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 5 minuta minuta

Sastojci

Priprema

  1. 1. Priprema krompira:
  2. Operite i oljuštite krompir, a zatim ga isečite na tanke kriške (debljine oko 2-3 mm). Najlakše je koristiti mandolinu za ravnomerne kriške.
  3. 2. Priprema kremastog sosa:
  4. U tiganju zagrejte maslac i propržite beli luk dok ne zamiriše. Dodajte pavlaku za kuvanje i mleko, pa začinite solju, biberom i muskatnim oraščićem. Kuvajte na laganoj vatri dok se sastojci ne sjedine.
  5. 3. Sastavljanje jela:
  6. U vatrostalnu posudu (podmazanu maslacem) slažite slojeve krompira, prelivajući svaki sloj kremastim sosom. Nakon svakog sloja, pospite malo rendanog kačkavalja. Nastavite dok ne potrošite sve sastojke.
  7. 4. Pečenje:
  8. Prelijte preostali sos preko poslednjeg sloja krompira i pospite ostatkom kačkavalja i parmezana.
  9. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 45 minuta, dok krompir ne omekša, a površina ne postane zlatno smeđa.
  10. 5. Serviranje:
  11. Nakon pečenja, ostavite jelo da odmori 5-10 minuta pre serviranja. Poslužite toplo, ukrašeno svežim peršunom.

Nutritivne Vrednosti

Kalorije: 280 kcal

Proteini: 8 g

Masti: 15 g

Ugljeni hidrati: 28 g

Saveti

Za dodatni ukus, između slojeva krompira možete dodati iseckanu dimljenu slaninu ili šampinjone. Ovo jelo se odlično slaže uz svežu salatu.

Komentari Korisnika

Još nema komentara.