🫐 Borovnica čizkejk – savršeno voćno osveženje!
Kremasto, voćno i jednostavno za pripremu! Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte u svakom zalogaju! ✨
🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #borovnicacizkejk #voćnidesert #receptdana
Opis
Ovaj borovnica čizkejk je savršena kombinacija kremastog fila, hrskave kore i osvežavajućeg preliv od borovnica. Idealan desert za ljubitelje laganih i voćnih poslastica – jednostavan za pripremu i bez potrebe za rernom!
Vreme pripreme: Aktivno vreme: 20 minuta
Vreme hlađenja: 4-5 sati
Ukupno vreme: 5 sati i 20 minuta minuta
Sastojci
- Za koru:
- 200 g mlevenog keksa (digestivnog ili posnog)
- 100 g putera (otopljenog)
- Za fil:
- 400 g krem sira
- 200 ml pavlake za šlag
- 100 g šećera u prahu
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- Za preliv:
- 300 g borovnica (svežih ili zamrznutih)
- 50 g šećera
- 1 kašičica gustina
- 2 kašike vode
Priprema
- Priprema kore:
- Pomešajte mleveni keks sa otopljenim puterom dok ne dobijete kompaktnu smesu.
- Smesu utisnite na dno kalupa (prečnika 24 cm) obloženog papirom za pečenje. Stavite u frižider na 30 minuta da se stegne.
- Priprema fila:
- Umutite krem sir sa šećerom u prahu i vanilinom dok ne postane glatka smesa.
- U posebnoj činiji umutite pavlaku za šlag dok ne postane čvrsta, a zatim je lagano umešajte u smesu sa krem sirom.
- Fil ravnomerno rasporedite preko ohlađene kore i vratite u frižider na najmanje 4 sata, ili idealno preko noći.
- Priprema preliva:
- U šerpi pomešajte borovnice i šećer. Kuvajte na srednjoj vatri dok borovnice ne puste sok.
- Gustin razmutite u vodi, dodajte u borovnice i kuvajte još 2-3 minuta dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
- Finalizacija:
- Ohlađeni preliv od borovnica ravnomerno prelijte preko čizkejka. Vratite u frižider na još 30 minuta pre serviranja.
Nutritivne Vrednosti
Kalorije: 280 kcal
Proteini: 6 g
Masti: 18 g
Ugljeni hidrati: 25 g
Saveti
Za dodatnu teksturu, pre serviranja pospite čizkejk svežim borovnicama i narendanim belim čokoladom.
Komentari Korisnika
Još nema komentara.