🍗 Sočno pečeno pile sa krompirom – klasika koja nikad ne razočara!
Hrskava korica, sočno meso i savršeno pečen krompir čine ovo jelo omiljenim za svaku priliku. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte! ✨
🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #pečenopile #ručakdana #tradicionalnirecept
Opis
Pečeno pile sa krompirom je omiljeno jelo koje spaja bogat ukus sočnog mesa i hrskavog krompira. Savršeno za nedeljni ručak ili porodična okupljanja, ovo jelo se lako priprema, a rezultat je nezaboravan ukus.
Vreme pripreme: Aktivno vreme: 20 minuta
Vreme pečenja: 90 minuta
Ukupno vreme: 1 sat i 50 minuta minuta
Sastojci
- 1 celo pile (oko 1,5 kg)
- 1 kg krompira, isečenog na kriške
- 2 šargarepe, isečene na kolutove
- 1 glavica crnog luka, isečena na četvrtine
- 4 čena belog luka, sitno seckana
- 3 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 1/2 kašičice mlevenog bibera
- 1 kašičica suvog origana ili timijana
- Sok od 1 limuna
- 100 ml pilećeg bujona ili vode
- Sveži peršun za dekoraciju
Priprema
- Priprema pileta:
- Operite pile i dobro ga osušite papirnim ubrusom. Posolite unutrašnjost pileta i napunite ga četvrtinama luka.
- U činiji pomešajte maslinovo ulje, limunov sok, crvenu papriku, biber i origano. Ovom marinadom premažite celo pile spolja, pazeći da se začini ravnomerno rasporede.
- Priprema povrća:
- U velikoj činiji pomešajte krompir, šargarepu i beli luk. Prelijte povrće sa kašikom maslinovog ulja, posolite i pobiberite po ukusu, a zatim ih rasporedite u dublji pleh za pečenje.
- Postavljanje pileta:
- Stavite pile na sredinu pleha, preko povrća. Dodajte pileći bujon ili vodu u pleh kako bi meso ostalo sočno tokom pečenja.
- Pečenje:
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 90 minuta. Na svakih 30 minuta, prelijte pile sokovima iz pleha kako biste dobili hrskavu i zlatnu koricu.
- Nakon 90 minuta, proverite da li je pile pečeno probadanjem mesa – sokovi bi trebalo da budu bistri. Ako nije, nastavite pečenje još 10-15 minuta.
- Odmor i serviranje:
- Izvadite pile iz rerne i ostavite ga da odmori 10 minuta pre sečenja. Poslužite uz pečeno povrće, a po želji ukrasite svežim peršunom.
Nutritivne Vrednosti
Kalorije: 450 kcal
Proteini: 40 g
Masti: 20 g
Ugljeni hidrati: 30 g
Saveti
Za dodatni ukus, možete ubaciti nekoliko grančica ruzmarina u pleh tokom pečenja. Takođe, sokove iz pleha možete koristiti kao preliv za meso i povrće prilikom serviranja.
Komentari Korisnika
Još nema komentara.