Gurmanija.rs (AMP Recept)

Posne Sarmice od Zelja sa Pirinčem i Povrćem

Pregleda: 117 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 14.12.2024
Autor: RichardObradovic
🥬 Posne Sarmice od Zelja – zdravlje i ukus u jednom tanjiru! Savršeno za post ili lagani obrok. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte! 🌱✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #receptdana #posnojelo #sarmiceodzelja

Opis

Ove lagane i ukusne posne sarmice od zelja savršene su za vreme posta ili kada želite zdrav i hranljiv obrok. Puna aroma povrća, začina i pirinča čini ih neodoljivim izborom za svaki ručak.

Vreme pripreme: Aktivno vreme: 30 minuta Vreme kuvanja: 50 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 20 minuta minuta

Sastojci

Priprema

  1. 1. Priprema zelja:
  2. Listove zelja kratko blanširajte u ključaloj vodi (1-2 minuta) da omekšaju. Izvadite ih i ohladite.
  3. 2. Priprema nadeva:
  4. Na maslinovom ulju propržite crni luk i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte šargarepu i pirinač, pa propržite još 2-3 minuta.
  5. Po želji, umešajte mlevene orahe za bogatiji ukus. Začinite alevom paprikom, solju i biberom. Dodajte 100 ml vode i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost (ne mora biti potpuno kuvan jer će se kuvati u sarmama).
  6. 3. Formiranje sarmica:
  7. Na svaki list zelja stavite kašiku nadeva. Uvijte sarmice tako što prvo savijete bočne strane, a zatim urolate.
  8. 4. Kuvanje sarmica:
  9. U šerpu poređajte nekoliko listova zelja na dno da spreče lepljenje. Složite sarmice jednu do druge, a zatim ih prelijte paradajz sosom i dodajte vodu ili povrtni bujon.
  10. 5. Kuvanje:
  11. Kuvajte na laganoj vatri oko 40-50 minuta dok pirinač ne bude potpuno skuvan, a sarmice omekšaju.
  12. 6. Serviranje:
  13. Poslužite toplo, uz dodatni paradajz sos i krišku hleba.

Nutritivne Vrednosti

Kalorije: 180 kcal

Proteini: 4 g

Masti: 6 g

Saveti

Ako želite intenzivniji ukus, u paradajz sos možete dodati malo belog vina ili prstohvat šećera. Sarmice su još lepše sutradan kada se ukusi prožmu.

Komentari Korisnika

Još nema komentara.