Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za testo:
- 500g brašna
- 1 kašičica soli
- 300ml tople vode
- 50ml ulja (za premazivanje)
- Za fil:
- 500g svežeg sira (mladi sir ili rikota)
- 1 jaje
- So po ukusu (ako je sir neslan)
- Za premazivanje:
- 100ml ulja
- 50g putera (rastopljenog)
Priprema
- Priprema testa:
- U velikoj posudi pomešajte brašno i so.
- Postepeno dodajte toplu vodu i mešajte dok ne dobijete glatko testo.
- Mesite testo 10-15 minuta dok ne postane elastično i glatko.
- Podelite testo na četiri loptice, premažite ih uljem i ostavite da odstoje najmanje 30 minuta.
- Priprema fila:
- U posudi pomešajte svež sir, jaje i so po ukusu. Dobro izmešajte dok smesa ne postane homogena.
- Razvijanje testa:
- Na radnoj površini posutoj brašnom razvucite svaku lopticu testa oklagijom koliko možete.
- Zatim nastavite da razvlačite testo rukama dok ne postane tanko kao papir. Pokušajte da ga razvlačite iz sredine prema ivicama.
- Formiranje bureka:
- Premažite razvijeno testo uljem i puterom.
- Ravnomerno rasporedite fil od sira po površini testa.
- Savijte testo u rolnu, pa zatim u oblik puža (spiralno).
- Pečenje:
- Stavite formirane bureke u podmazan pleh.
- Premažite ih preostalim uljem i puterom.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-40 minuta, ili dok burek ne dobije zlatno-braon boju.
- Serviranje:
- Izvadite burek iz rerne i ostavite ga da se malo ohladi pre sečenja.
- Poslužite topao uz jogurt ili kiselo mleko.
- Uživajte u ukusnom domaćem bureku sa sirom!
Komentari Korisnika
asd1
Komentar!!!
Komentar!!!