Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 8 srednjih paprika (po mogućstvu crvene, zelene ili žute)
- 500g mlevenog mesa (svinjetina i junetina)
- 100g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 jaje
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 kašičica mlevene paprike
- 2 kašike ulja
- 500ml paradajz soka ili pelata
- 1 l vode ili bujona
- 1 kašika brašna (po želji, za zgušnjavanje sosa)
Priprema
- Priprema paprika:
- Operite paprike i odsecite im vrhove (sa strane peteljke). Izvadite seme i unutrašnje membrane. Sačuvajte odsečene vrhove za kasnije poklapanje paprika.
- Priprema fila:
- Sitno iseckajte crni i beli luk.
- U tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i propržite još 1 minut.
- U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, proprženi luk, pirinač, jaje, paradajz pire, so, biber i mlevenu papriku. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine.
- Punjenje paprika:
- Napunite svaku papriku smesom od mesa i pirinča. Nemojte ih previše puniti, jer će pirinač nabubriti tokom kuvanja.
- Poklopite svaku papriku sačuvanim vrhovima.
- Priprema sosa:
- U velikoj šerpi zagrejte paradajz sok ili pelate sa vodom ili bujonom. Dodajte malo soli i bibera po ukusu.
- Po želji, možete dodati i kašiku brašna razmućenu u malo vode za zgušnjavanje sosa.
- Kuvanje:
- Pažljivo spustite punjene paprike u šerpu sa sosom. Kuvajte na srednjoj vatri oko 45-60 minuta, ili dok paprike ne omekšaju i pirinač ne bude kuvan.
- Tokom kuvanja, povremeno prelijte paprike sosom kako bi bile ravnomerno kuvane.
- Serviranje:
- Poslužite punjene paprike tople, prelivene sosom. Po želji, možete ih poslužiti uz pire krompir ili svež hleb.
- Uživajte u ukusnim punjenim paprikama!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.