Gurmanija.rs (AMP Recept)

Pasulj Prebranac – Tradicionalno Posno Jelo

Pregleda: 113 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 26.11.2024
Autor: RichardObradovic
🥘 Pasulj Prebranac – savršen za Božićni post! Tradicionalni recept koji greje dušu i oduševljava ukusom. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte u ovom srpskom klasiku! 🌱✨ 🔗 Kliknite za recept i pripremite autentično posno jelo! #gurmanija #receptdana #prebranac #posnojelo #božićnipost

Opis

Prebranac je jedno od najpoznatijih srpskih posnih jela. Kombinacija mekanog pasulja i karamelizovanog luka, obogaćena jednostavnim začinima, čini ovo jelo savršenim izborom za vreme posta. Uz domaći hleb, ovo jelo je zasitno i puno ukusa.

Vreme pripreme: Aktivno vreme: 20 minuta Vreme kuvanja: 1 sat i 45 minuta Ukupno vreme: 2 sata i 5 minuta minuta

Sastojci

Priprema

  1. Priprema pasulja:
  2. Pasulj potopite u vodi preko noći. Sutradan ga isperite, stavite u lonac sa svežom vodom i kuvajte oko 1 sat, dok ne omekša, ali zrna ostanu cela. Procedite i ostavite sa strane.
  3. Priprema povrća:
  4. U dubljem tiganju zagrejte ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i šargarepu, pa pržite još 5 minuta.
  5. Dodavanje začina:
  6. Dodajte paradajz pire, mlevenu papriku i čili (po želji), pa dobro promešajte. Kuvajte još 2-3 minuta dok se ukusi ne sjedine.
  7. Slaganje i pečenje:
  8. U vatrostalnu posudu ili pleh slažite redove pasulja i prelivajte smesom od luka i začina. Na vrh stavite lovorove listove.
  9. Prelijte vodom (ili povrtnim bujonom) toliko da prekrije pasulj. Pokrijte folijom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Skinite foliju i pecite još 10-15 minuta da se na vrhu stvori lagana korica.
  10. Serviranje:
  11. Poslužite toplo, uz svež domaći hleb ili salatu od kiselog kupusa.

Nutritivne Vrednosti

Kalorije: 250 kcal
Proteini: 12 g
Masti: 8 g
Ugljeni hidrati: 35 g

Saveti

Za dodatni aromatični ukus, u prebranac možete dodati malo suvog peršuna ili iseckanog dimljenog tofu-a kao zamenu za tradicionalnu dimljenu kobasicu.

Komentari Korisnika

Još nema komentara.