Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za ćevape:
- 500g mlevene junetine
- 500g mlevene ovčetine ili jagnjetine
- 2-3 čena belog luka
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 50ml mineralne vode
- 1 kašika ulja
- Za serviranje:
- Lepinje
- Seckani crni luk
- Kajmak ili pavlaka (po želji)
Priprema
- Priprema mesa:
- U velikoj posudi pomešajte mlevenu junetinu i ovčetinu/jagnjetinu.
- Dodajte sitno iseckani ili izgnječen beli luk, sodu bikarbonu, so i biber. Dobro izmešajte da se svi sastojci sjedine.
- Dodajte mineralnu vodu i ulje, pa mesite smesu dok ne postane kompaktna i glatka.
- Pokrijte posudu plastičnom folijom i ostavite u frižideru da odstoji najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
- Formiranje ćevapa:
- Izvadite meso iz frižidera i formirajte ćevape rukama ili uz pomoć mašine za oblikovanje.
- Ćevapi treba da budu dugački oko 8-10 cm i debljine oko 2 cm.
- Pečenje:
- Zagrejte roštilj ili tiganj na srednje visoku temperaturu.
- Pecite ćevape 4-5 minuta sa svake strane dok ne dobiju lepu, zlatno-smeđu boju i dok se ne ispeku do kraja.
- Tokom pečenja, povremeno ih premažite sa malo ulja ili masnoće.
- Serviranje:
- Lepinje prerežite na pola i zagrejte ih na roštilju ili tiganju dok ne postanu tople i hrskave.
- Poslužite ćevape u lepinji sa seckanim crnim lukom i, po želji, kajmakom ili pavlakom.
- Uživajte u autentičnom ukusu Novopazarskog ćevapa!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.