Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za rolat:
- 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano sa svinjetinom)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckan)
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 jaje
- 3 kašike prezli
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica sušenog timijana ili origana
- 1 kašika peršuna (sitno seckan)
- Za punjenje:
- 100 g rendanog kačkavalja ili krem sira (po izboru)
- 1 crvena paprika (isečena na trakice)
- 1 šargarepa (blanširana i isečena na trakice)
- 1 veća tikvica (isečena na tanke trakice ili kolutove)
- Po želji: listići spanaća ili blitve za dodatni sloj
- Za premazivanje:
- 2 kašike kečapa ili senfa (opciono)
- Svež peršun za dekoraciju
Priprema
- Priprema mesne smese:
- U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, crni luk, beli luk, jaje, prezle, so, biber, timijan i seckani peršun. Dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
- Priprema rolata:
- Na radnu površinu stavite komad plastične folije ili papir za pečenje. Na nju ravnomerno rasporedite smesu od mlevenog mesa, oblikujući pravougaonik debljine oko 1 cm.
- Dodavanje punjenja:
- Na meso ravnomerno rasporedite rendani sir (ili krem sir u tankim slojevima).
- Preko sira poredajte trakice paprike, šargarepe i tikvica, a po želji dodajte i listove spanaća ili blitve.
- Formiranje rolata:
- Pomoću folije ili papira za pečenje pažljivo uvijte meso u rolat, tako da punjenje ostane u sredini. Pripazite da krajevi budu dobro zatvoreni kako punjenje ne bi iscurilo tokom pečenja.
- Pečenje:
- Prebacite rolat u podmazan pleh. Premažite ga tankim slojem kečapa ili senfa (opciono) kako bi dobio lepu boju i dodatnu aromu.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta, ili dok rolat ne dobije zlatno-smeđu boju i bude dobro pečen iznutra.
- Serviranje:
- Kada je rolat gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što ga isečete.
- Poslužite ga isečenog na kolutove, uz prilog po želji – pire krompir, grilovano povrće ili svežu salatu.
- Evo ideje za ukusan Mesni Rolat koji možete prilagoditi prema svojim željama. Kombinovaćemo mleveno meso sa ukusnim punjenjem kako bismo dobili sočan, bogat obrok.
- Recept za Mesni Rolat sa Punjenjem od Sira i Povrća
- Sastojci:
- Za rolat:
- 500 g mlevenog mesa (junetina ili mešano sa svinjetinom)
- 1 glavica crnog luka (sitno seckan)
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 jaje
- 3 kašike prezli
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica sušenog timijana ili origana
- 1 kašika peršuna (sitno seckan)
- Za punjenje:
- 100 g rendanog kačkavalja ili krem sira (po izboru)
- 1 crvena paprika (isečena na trakice)
- 1 šargarepa (blanširana i isečena na trakice)
- 1 veća tikvica (isečena na tanke trakice ili kolutove)
- Po želji: listići spanaća ili blitve za dodatni sloj
- Za premazivanje:
- 2 kašike kečapa ili senfa (opciono)
- Svež peršun za dekoraciju
- Uputstvo za pripremu:
- Priprema mesne smese:
- U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, crni luk, beli luk, jaje, prezle, so, biber, timijan i seckani peršun. Dobro sjedinite sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
- Priprema rolata:
- Na radnu površinu stavite komad plastične folije ili papir za pečenje. Na nju ravnomerno rasporedite smesu od mlevenog mesa, oblikujući pravougaonik debljine oko 1 cm.
- Dodavanje punjenja:
- Na meso ravnomerno rasporedite rendani sir (ili krem sir u tankim slojevima).
- Preko sira poredajte trakice paprike, šargarepe i tikvica, a po želji dodajte i listove spanaća ili blitve.
- Formiranje rolata:
- Pomoću folije ili papira za pečenje pažljivo uvijte meso u rolat, tako da punjenje ostane u sredini. Pripazite da krajevi budu dobro zatvoreni kako punjenje ne bi iscurilo tokom pečenja.
- Pečenje:
- Prebacite rolat u podmazan pleh. Premažite ga tankim slojem kečapa ili senfa (opciono) kako bi dobio lepu boju i dodatnu aromu.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta, ili dok rolat ne dobije zlatno-smeđu boju i bude dobro pečen iznutra.
- Serviranje:
- Kada je rolat gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre nego što ga isečete.
- Poslužite ga isečenog na kolutove, uz prilog po želji – pire krompir, grilovano povrće ili svežu salatu.
- Ideje za varijacije:
- Dodajte slaninu: Pre punjenja, možete složiti tanke kriške slanine po površini mesa za dodatni ukus i sočnost.
- Punjenje sa pečurkama: Propržite sitno seckane pečurke sa lukom i dodajte kao sloj u punjenju.
- Začinske trave: Sveži bosiljak, origano ili ruzmarin mogu dodatno obogatiti aromu rolata.
- Nutritivna Vrednost po Parčetu (za 8 parčića):
- Kalorije: ~280 kcal
- Proteini: 20 g
- Ugljeni hidrati: 6 g
- Masti: 18 g
- Zasićene masti: 7 g
- Ovaj Mesni Rolat sa Punjenjem je veoma svestran – možete eksperimentisati sa različitim povrćem, sirevima i začinima. Rezultat je sočno, ukusno jelo koje možete poslužiti za ručak, večeru ili specijalne prilike!
- "Sočni mesni rolat punjen sirom i povrćem – pravi izbor za bogat i ukusan obrok! 🧀🍖 Sveži sastojci, savršeno pečen rolat i eksplozija ukusa u svakom zalogaju. Ko bi voleo parče? 😍 #MesniRolat #DomaćiRecept #SavršenRučak"
Komentari Korisnika
Još nema komentara.