Gurmanija.rs (AMP Recept)

Slana Torta sa Medom i Kozjim Sirom

Pregleda: 100 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 08.10.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. Priprema kore:
  2. U posudi pomešajte brašno i so. Dodajte hladan puter i brzo ga prstima izradite u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu.
  3. Dodajte jaje i hladnu vodu i mešajte dok se smesa ne sjedini u glatko testo. Umotajte testo u providnu foliju i ostavite ga u frižideru da odstoji 30 minuta.
  4. Pečenje kore:
  5. Zagrejte rernu na 180°C. Razvijte testo na pobrašnjenoj površini i stavite ga u kalup za pečenje (prečnika oko 22 cm). Isecite višak testa na ivicama i izbodite dno viljuškom. Pecite koru oko 15 minuta, dok ne postane blago zlatna. Izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi.
  6. Priprema fila:
  7. U posudi pomešajte kozji sir, krem sir, med, timijan i crni biber. Smesu dobro promešajte dok ne postane glatka.
  8. Kada je kora ohlađena, premažite je pripremljenom smesom sira.
  9. Završni dodir:
  10. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i blago prepecite seckane orahe (oko 2 minuta). Dodajte balzamiko sirće i kratko promešajte.
  11. Ovim prelivom prelijte tortu, raspoređujući orahe ravnomerno po vrhu.
  12. Posluživanje:
  13. Slana torta sa medom i kozjim sirom najbolje se služi blago ohlađena. Ukrasite svežim timijanom i dodatnim kapima meda po želji.
  14. Nutritivna Vrednost po Parčetu (1/8 tortice):
  15. Kalorije: ~350 kcal
  16. Proteini: 10 g
  17. Ugljeni hidrati: 20 g
  18. Masti: 26 g
  19. Zasićene masti: 12 g
  20. Ova kombinacija slanog kozjeg sira, orašastih plodova i slatkog meda donosi pravo iznenađenje na tanjiru! Slana torta je idealna za predjela ili lagane obroke, i sigurno će iznenaditi vaše goste!

Komentari Korisnika

Još nema komentara.