Gurmanija.rs (AMP Recept)

Rižoto sa pečurkama i povrćem

Pregleda: 108 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 29.09.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. Priprema povrća i pirinča:
  2. U većem tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite crveni luk i beli luk dok ne postanu staklasti.
  3. Dodajte šargarepu, papriku i tikvicu, pa propržite još 5 minuta.
  4. Dodajte pečurke i pržite ih dok ne omekšaju i puste vodu.
  5. Dodavanje pirinča:
  6. Umešajte pirinač i pržite 1-2 minuta, uz stalno mešanje, dok pirinač ne postane staklast. Ako koristite vino, sada ga dodajte i kuvajte dok ne ispari.
  7. Dodavanje bujona:
  8. Počnite da dodajete topao bujon, po jednu kutlaču, stalno mešajući. Sačekajte da pirinač upije tečnost pre nego što dodate sledeću kutlaču. Ponavljajte ovaj postupak dok pirinač ne bude kuvan "al dente" (oko 18-20 minuta).
  9. Dodavanje graška i začina:
  10. Pred kraj kuvanja, dodajte smrznuti grašak i kuvajte još nekoliko minuta dok grašak ne omekša. Začinite solju i biberom po ukusu.
  11. Finalni dodir:
  12. Sklonite rižoto sa šporeta, dodajte sok od limuna i svež peršun, pa promešajte.
  13. Serviranje:
  14. Poslužite toplo, uz dodatak svežeg peršuna na vrhu i po želji nekoliko kapi maslinovog ulja.
  15. Nutritivne vrednosti po porciji:
  16. Kalorije: 350 kcal
  17. Proteini: 8 g
  18. Masti: 10 g
  19. Ugljeni hidrati: 55 g
  20. Vlakna: 6 g
  21. Vitamini i minerali: bogat izvor vitamina A, C, kalijuma i vlakana

Komentari Korisnika

Još nema komentara.