Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 1 šolja quinoe
- 2 šolje vode
- 1 avokado (isečen na kockice)
- 1 crvena paprika (isečena na sitne komadiće)
- 1 krastavac (isečen na kolutove ili kockice)
- 10-15 cherry paradajza (prepolovljenih)
- 1 crveni luk (sitno iseckan)
- 1 šaka svežeg peršuna ili korijandera (sitno seckanog)
- Sok od 1 limuna ili limete
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- 1 šaka oraha, badema ili semenki (po želji, za dodatnu hrskavost)
Priprema
- Kuvanje quinoe:
- Isperite quinou pod mlazom hladne vode, zatim je stavite u šerpu sa 2 šolje vode. Dodajte prstohvat soli i kuvajte na srednjoj vatri dok ne provri.
- Smanjite vatru, pokrijte šerpu i kuvajte još 15 minuta dok quinoa ne upije svu vodu. Kad je kuvana, ostavite je da se ohladi.
- Priprema povrća:
- Dok se quinoa hladi, pripremite ostale sastojke: iseckajte avokado, papriku, krastavac, cherry paradajz i crveni luk.
- Sastavljanje salate:
- U veliku posudu stavite ohlađenu quinou, dodajte iseckano povrće, avokado i sveže začinsko bilje (peršun ili korijander).
- Prelijte maslinovim uljem i sokom od limuna/limete. Dodajte so i biber po ukusu.
- Dobro promešajte i pospite orašaste plodove ili semenke po vrhu ako želite dodatnu hrskavost.
- Serviranje:
- Salatu možete poslužiti odmah ili je ostaviti u frižideru da se svi ukusi lepo prožmu.
- Nutritivni benefiti:
- Quinoa je bogata proteinima, vlaknima, gvožđem, magnezijumom i antioksidansima.
- Avokado pruža zdrave mononezasićene masti, vitamine E, K, C, i B6.
- Povrće (paradajz, paprika, krastavac) je izvor vitamina, minerala i vlakana.
- Maslinovo ulje je odličan izvor zdravih masti i ima antiinflamatorna svojstva.
- Ovo jelo je idealno za one koji žele nešto hranljivo, ali lagano, i može se konzumirati kao obrok nakon treninga, za ručak, ili laganu večeru.
Komentari Korisnika
Još nema komentara.