Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 1 celo pile (oko 1,5 kg)
- 1 kg krompira (isečenog na kriške)
- 4 čena belog luka (sitno seckana)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica bibera
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 1 kašičica suvog začina (kao što je majčina dušica ili origano)
- Sok od 1 limuna
- Svež ruzmarin (nekoliko grančica, opciono)
Priprema
- Priprema pileta:
- Zagrejte rernu na 200°C.
- Očistite pile i dobro ga posolite spolja i iznutra.
- Pomešajte maslinovo ulje, mlevenu papriku, beli luk, biber, suvi začin, i limunov sok. Premažite pile ovom marinadom i ostavite da odstoji 30 minuta.
- Priprema krompira:
- Oljuštite krompir i isecite ga na kriške ili komade po želji.
- Poređajte krompir u pleh za pečenje, pospite sa malo soli, bibera i prelijte sa malo maslinovog ulja. Dodajte grančice ruzmarina, ako ih koristite.
- Pečenje:
- Stavite pile na sredinu pleha, okruženo krompirom. Po želji, sipajte malo vode ili pilećeg bujona u pleh kako bi meso ostalo sočno.
- Pecite pile u prethodno zagrejanoj rerni oko 1,5 sata, ili dok kožica ne postane zlatno-smeđa i hrskava, a krompir omekša. Tokom pečenja, povremeno zalivajte pile sokovima iz pleha.
- Serviranje:
- Izvadite pile iz rerne i ostavite da odmara 10 minuta pre sečenja. Poslužite pečeno pile sa krompirom i prelijte sokovima iz pleha.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.