Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 6-8 crvenih paprika (roge ili babure)
- 1 glavica belog luka (ili više po ukusu)
- 100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- 1 kašičica sirćeta (po želji)
- So po ukusu
- Svež peršun za dekoraciju (opciono)
Priprema
- Pečenje paprika:
- Zagrejte rernu na 200°C ili pripremite roštilj.
- Paprike operite i obrišite, pa ih poređajte na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite paprike u rerni ili na roštilju dok ne postanu mekane i dok im koža ne počne da se crni i puca (oko 20-30 minuta), okrećući ih povremeno da se ravnomerno ispeku sa svih strana.
- Kada su paprike pečene, stavite ih u plastičnu kesu ili pokrijte aluminijumskom folijom i ostavite da se malo ohlade (ovo će olakšati ljuštenje kože).
- Priprema belog luka:
- Dok se paprike hlade, očistite beli luk i sitno ga iseckajte ili izgnječite.
- U manju šerpu ili tiganj, zagrejte ulje na srednjoj vatri.
- Dodajte beli luk i pržite ga kratko, samo dok zamiriše (pazite da ne izgori jer može postati gorak).
- Ljuštenje paprika:
- Oljuštite ohlađene paprike, uklonite peteljke i semenke.
- Oljuštene paprike iseckajte na trake ili ih ostavite u celim polovima, prema vašem ukusu.
- Mariniranje paprika:
- Paprike prelijte prženim belim lukom i uljem, dodajte sirće (ako ga koristite) i posolite po ukusu.
- Lagano promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili i paprike upile arome.
- Serviranje:
- Belolučane paprike ostavite da odstoje u frižideru najmanje 1 sat pre serviranja kako bi se svi ukusi proželi.
- Poslužite ih hladne, ukrašene svežim peršunom, uz parče domaćeg hleba ili kao prilog uz roštilj.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.