Gurmanija.rs (AMP Recept)

Recept za Pasta Bolognese

Pregleda: 149 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 04.09.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. Priprema sosa:
  2. U velikom tiganju ili šerpi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  3. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
  4. Dodajte beli luk, šargarepu i celer, pa pržite još nekoliko minuta dok povrće malo ne omekša.
  5. Dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne dobije smeđu boju. Mešajte povremeno da se meso ravnomerno isprži.
  6. Sipajte crno vino (ako ga koristite) i kuvajte nekoliko minuta dok alkohol ne ispari.
  7. Dodajte paradajz pelat, paradajz pire, suvi origano, bosiljak, so i biber po ukusu.
  8. Smanjite vatru, dolijte bujon i kuvajte sos na laganoj vatri oko 30-45 minuta, povremeno mešajući, dok se sos ne zgusne i svi ukusi ne prožmu.
  9. Kuvanje paste:
  10. U velikoj šerpi zagrejte vodu do ključanja, dodajte so i skuvajte testeninu prema uputstvu na pakovanju (obično 8-10 minuta za al dente).
  11. Ocedite testeninu i sačuvajte malo vode od kuvanja (oko 50 ml) da biste je dodali u sos ako je potrebno.
  12. Spajanje paste i sosa:
  13. Dodajte kuvanu testeninu u sos i dobro promešajte. Ako je sos previše gust, dodajte malo sačuvane vode od kuvanja paste.
  14. Serviranje:
  15. Pastu bolonjeze poslužite toplo, posutu sveže narendanim parmezanom i po želji ukrašenu listićima svežeg bosiljka.
  16. Prijatno!

Komentari Korisnika

Još nema komentara.