Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Sastojci:
- Za kore:
- 6 belanaca
- 200 g šećera
- 150 g mlevenih badema (ili lešnika)
- 100 g kokosovog brašna
- 3 kašike brašna
- 1 prašak za pecivo
- Za krem:
- 6 žumanaca
- 150 g šećera
- 500 ml mleka
- 1 kesica vanilin šećera
- 3 kašike gustina (ili brašna)
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 150 g bele čokolade (otopljene)
- 100 g kokosovog brašna
- Za dekoraciju:
- 100 g bele čokolade (za rendanje ili topljenje)
- Kokosovo brašno
- Celih badema (prepečenih)
- Rafaello kuglice (opciono)
Priprema
- Priprema kore:
- Umutite belanca u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer. Nastavite da mutite dok se šećer potpuno ne rastopi.
- Dodajte mlevene bademe, kokosovo brašno, brašno i prašak za pecivo. Lagano promešajte spatulom dok se sastojci ne sjedine.
- Smesu podelite na dva dela i pecite dve kore u okruglom kalupu (prečnika 24 cm) obloženom papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, ili dok kore ne dobiju zlatnu boju.
- Ostavite kore da se potpuno ohlade.
- Priprema krema:
- U šerpi zagrejte 400 ml mleka sa vanilin šećerom do ključanja.
- U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom i gustinom (ili brašnom) i dodajte preostalih 100 ml mleka, pa dobro promešajte.
- Sipajte smesu žumanaca u kipuće mleko, stalno mešajući, i kuvajte na laganoj vatri dok se krem ne zgusne (oko 5 minuta).
- Sklonite krem sa vatre i ostavite da se ohladi.
- Umutite maslac sa otopljenom belom čokoladom, pa dodajte ohlađeni krem od žumanaca i dobro izmešajte.
- Na kraju, umešajte kokosovo brašno.
- Sastavljanje torte:
- Na prvu koru stavite polovinu pripremljenog krema i ravnomerno rasporedite.
- Prekrijte drugom korom i premažite je ostatkom krema, uključujući stranice torte.
- Dekoracija:
- Torta pospite kokosovim brašnom po vrhu i stranama.
- Ukrasite rendanom belom čokoladom, celim bademima i Rafaello kuglicama po želji.
- Hlađenje:
- Ostavite tortu u frižideru da se ohladi najmanje 2-3 sata pre serviranja, kako bi se ukusi lepo proželi.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.