Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za biskvit:
- 2 jaja
- 50 g šećera
- 50 g brašna
- 1 kašičica vanilin šećera
- Za žele od narandže:
- 200 ml soka od narandže (sveže ceđenog ili kupovnog)
- 2 kašike šećera
- 1 kesica želatina u prahu (ili 5 g)
- Za čokoladni preliv:
- 100 g tamne čokolade (sa 50-70% kakao)
- 1 kašika putera ili margarina
Priprema
- Priprema želea od narandže:
- U manjoj šerpi zagrejte sok od narandže sa šećerom dok ne provri.
- Sklonite sa vatre i umešajte želatin u prahu (pripremljen prema uputstvu sa pakovanja).
- Dobro promešajte dok se želatin potpuno ne rastvori.
- Smesu izlijte u plitku posudu obloženu prozirnom folijom (debljina oko 5 mm) i ostavite da se stegne u frižideru (najmanje 1-2 sata).
- Priprema biskvita:
- Rernu zagrejte na 180°C. Pripremite kalup za mafine ili silikonske modle (mogu i obične modlice premazane maslacem).
- Umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom mikserom na visokoj brzini dok smesa ne postane svetla i penasta (oko 5 minuta).
- Postepeno dodajte brašno i lagano mešajte varjačom ili spatulom dok se sve ne sjedini.
- Kašikom sipajte smesu u modle (po jedna kašika za svaku), pazeći da ne bude predebelo.
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 8-10 minuta, dok biskviti ne postanu lagano zlatni.
- Sastavljanje Jaffa kolača:
- Kada se žele stegne, izvadite ga iz frižidera i izrežite krugove veličine biskvita.
- Svaki biskvitni kolačić premažite sa malo džema (opciono), pa preko njega stavite po jedan krug želea od narandže.
- Priprema čokoladnog preliva:
- Otopite čokoladu sa puterom na pari ili u mikrotalasnoj pećnici (proveravajte svakih 15 sekundi da se ne pregreje).
- Prelijte svaki kolačić otopljenom čokoladom, pazeći da pokrijete i žele od narandže.
- Hlađenje i posluživanje:
- Ostavite kolačiće da se čokolada stvrdne (možete ih staviti u frižider na kratko).
- Poslužite ih uz šolju čaja ili kafe!
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.