Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za testo:
- 500 g brašna
- 300 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 7 g suvog kvasca (ili 20 g svežeg kvasca)
- 2 kašike maslinovog ulja
- Za premazivanje:
- 200 g kajmaka
- 2 kašike pavlake (po želji za razblažavanje kajmaka)
- Za nadev:
- 150 g dimljene slanine (isečene na tanke trakice)
- 100 g sremuša (sitno iseckanog)
- 150 g rendanog sira (po izboru, može kačkavalj ili neki drugi tvrdi sir)
- So i biber po ukusu
- Malo maslinovog ulja za preliv
Priprema
- Priprema testa:
- U posudu sipajte mlaku vodu, dodajte šećer i kvasac, pa ostavite da odstoji 5-10 minuta dok kvasac ne zapeni.
- U drugu, veću posudu, stavite brašno i so, pa napravite udubljenje u sredini.
- Sipajte mešavinu kvasca u brašno, dodajte maslinovo ulje i zamesite glatko testo. Mesite testo oko 10 minuta dok ne postane elastično i glatko.
- Pokrijte testo krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1 sat, ili dok se ne udvostruči.
- Priprema nadeva:
- Dok testo raste, pripremite nadev. U posudi pomešajte kajmak i pavlaku ako želite razblaženiji premaz.
- Slaninu isecite na tanke trakice, a sremuš sitno naseckajte.
- Formiranje i premazivanje:
- Kada je testo nadošlo, premesite ga i razvaljajte na debljinu od oko 1 cm.
- Prebacite testo na pleh obložen papirom za pečenje.
- Premažite testo pripremljenim kajmakom, pazeći da ostavite malo prostora na rubovima za koricu.
- Dodavanje nadeva:
- Po premazanom testu ravnomerno rasporedite trakice slanine.
- Preko slanine pospite sitno iseckani sremuš i rendani sir.
- Posolite i pobiberite po ukusu, pa prelijte s malo maslinovog ulja.
- Pečenje:
- Pizzu pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220°C oko 15-20 minuta, ili dok korica ne postane zlatno-smeđa, a sir se lepo rastopi.
- Serviranje:
- Kada je pizza gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi.
- Isecite je na komade i poslužite dok je još topla.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.