Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 200 g drenjina (svežih ili zamrznutih)
- 1 mala glavica crnog luka (sitno seckana)
- 1 kašika maslaca
- 100 ml crnog vina
- 1 kašika meda ili šećera (po ukusu)
- 100 ml goveđeg bujona
- 1 kašika balzamiko sirćeta
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica škroba (opciono, za zgušnjavanje)
Priprema
- Priprema drenjina:
- Ako koristite sveže drenjine, operite ih i uklonite koštice. Ako koristite zamrznute, ostavite ih da se odmrznu.
- Kuvanje sosa:
- U tiganju otopite maslac na srednjoj vatri i dodajte sitno seckani crni luk.
- Pržite luk dok ne postane staklast i omekša.
- Dodajte drenjine u tiganj i pržite ih nekoliko minuta, dok ne počnu da puštaju sok.
- Dodajte crno vino i med (ili šećer), pa nastavite da kuvate dok vino malo ne ispari (oko 5 minuta).
- Sipajte goveđi bujon i balzamiko sirće u tiganj. Kuvajte sos na srednjoj vatri dok ne počne da se zgušnjava (oko 10-15 minuta).
- Ako želite gušći sos, možete umešati kašičicu škroba rastvorenog u malo vode, i kuvajte još par minuta dok se sos ne zgusne.
- Začinjavanje:
- Začinite sos solju i biberom po ukusu. Ako vam je sos previše kiseo, možete dodati još malo meda ili šećera.
- Serviranje:
- Sos od drenjina prelijte preko pečenog steaka neposredno pre serviranja. Ovaj slatko-kiseli sos savršeno će upotpuniti bogat ukus mesa.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.