Gurmanija.rs (AMP Recept)

Recept za punjene sarmice od zelja

Pregleda: 122 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 23.08.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. Priprema nadeva:
  2. U većoj tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk dok ne postane staklast.
  3. Dodajte narendanu šargarepu i sitno seckani beli luk, pa nastavite da pržite još par minuta dok povrće ne omekša.
  4. Sklonite tiganj sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
  5. U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, pirinač, proprženi luk i šargarepu, peršun, jaje, so, biber i mlevenu papriku. Dobro izmešajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smesu.
  6. Priprema listova zelja:
  7. U loncu prokuvajte vodu i kratko blanširajte listove zelja (oko 1-2 minuta), da omekšaju i budu savitljivi.
  8. Izvadite listove iz vode i stavite ih u cediljku da se ocede i ohlade.
  9. Formiranje sarmica:
  10. Na svaku sredinu lista zelja stavite kašiku nadeva.
  11. Preklopite stranice lista preko nadeva i zarolajte čvrsto, formirajući sarmice.
  12. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav nadev i listove.
  13. Kuvanje sarmica:
  14. U dubljoj šerpi, poređajte sarmice jednu pored druge, pa preko njih prelijte paradajz sok ili pire.
  15. Dodajte lovorov list i dolijte vode toliko da sarmice budu skoro prekrivene tečnošću.
  16. Pokrijte šerpu i kuvajte na laganoj vatri oko 1,5 do 2 sata, dok sarmice ne omekšaju i budu skuvane.
  17. Serviranje:
  18. Sarmice poslužite tople, uz kiselu pavlaku ili parče hleba.
  19. Uživajte u tradicionalnom ukusu ovog ukusnog jela!

Komentari Korisnika

Još nema komentara.