Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za koru:
- 500 g lisnatog testa (možete koristiti kupovno)
- Malo šećera u prahu za posipanje
- Za fil:
- 1 l mleka
- 8 jaja
- 200 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 120 g brašna
- 120 g gustina (kukuruzni skrob)
- 1 l slatke pavlake (za šlag)
Priprema
- Priprema kore:
- Lisnato testo podelite na dva dela i razvucite na dimenzije pleha u kojem ćete peći krempitu.
- Svaki deo lisnatog testa ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne postane zlatno-braon boje (oko 15 minuta).
- Ostavite kore da se ohlade.
- Priprema fila:
- U šerpi zagrejte mleko do tačke ključanja.
- U međuvremenu, odvojite belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta.
- U smesu od žumanaca postepeno dodajte brašno i gustin, pa sve dobro izmešajte.
- Kada mleko provri, polako ga sipajte u smesu sa žumancima, neprestano mešajući kako bi se izbegle grudvice.
- Vratite smesu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, neprestano mešajući.
- Kada se fil zgusne, sklonite ga s vatre i ostavite da se malo ohladi.
- Priprema šlaga:
- Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.
- Sastavljanje krempite:
- Na dno pleha stavite prvu koru.
- Preko nje rasporedite ohlađen fil.
- Preko fila nanesite sloj umućenog šlaga.
- Na vrh stavite drugu koru i blago je pritisnite.
- Pospite krempitu šećerom u prahu.
- Hlađenje:
- Krempitu ostavite u frižideru najmanje 3-4 sata (najbolje preko noći) kako bi se fil stegnuo i kako bi se ukusi sjedinili.
- Serviranje:
- Presecite krempitu na kvadrate i poslužite hladnu. Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.