Gurmanija.rs (AMP Recept)

Recept za Kotorsku krempitu

Pregleda: 114 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 16.08.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. Priprema kore:
  2. Lisnato testo podelite na dva dela i razvucite na dimenzije pleha u kojem ćete peći krempitu.
  3. Svaki deo lisnatog testa ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne postane zlatno-braon boje (oko 15 minuta).
  4. Ostavite kore da se ohlade.
  5. Priprema fila:
  6. U šerpi zagrejte mleko do tačke ključanja.
  7. U međuvremenu, odvojite belanca od žumanaca. Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta.
  8. U smesu od žumanaca postepeno dodajte brašno i gustin, pa sve dobro izmešajte.
  9. Kada mleko provri, polako ga sipajte u smesu sa žumancima, neprestano mešajući kako bi se izbegle grudvice.
  10. Vratite smesu na vatru i kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne, neprestano mešajući.
  11. Kada se fil zgusne, sklonite ga s vatre i ostavite da se malo ohladi.
  12. Priprema šlaga:
  13. Umutite slatku pavlaku u čvrst šlag.
  14. Sastavljanje krempite:
  15. Na dno pleha stavite prvu koru.
  16. Preko nje rasporedite ohlađen fil.
  17. Preko fila nanesite sloj umućenog šlaga.
  18. Na vrh stavite drugu koru i blago je pritisnite.
  19. Pospite krempitu šećerom u prahu.
  20. Hlađenje:
  21. Krempitu ostavite u frižideru najmanje 3-4 sata (najbolje preko noći) kako bi se fil stegnuo i kako bi se ukusi sjedinili.
  22. Serviranje:
  23. Presecite krempitu na kvadrate i poslužite hladnu. Prijatno!

Komentari Korisnika

Još nema komentara.