Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za svinjski gulaš:
- 500 g svinjskog mesa (but, plećka ili vrat), isečenog na kockice
- 1 velika glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 crvena paprika, isečena na trake
- 1 zelena paprika, isečena na trake
- 2 srednja krompira, isečena na kockice
- 2 šargarepe, isečene na kolutove
- 1 kašika crvene mlevene paprike (slatka paprika)
- 1 kašika brašna
- 200 ml paradajz soka ili pirea
- 500 ml bujona (povrtni ili mesni)
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu
- 2 kašike ulja za prženje
- Svež peršun za dekoraciju
- Za pire krompir:
- 1 kg krompira
- 50 g putera
- 100 ml mleka
- So po ukusu
Priprema
- Svinjski gulaš:
- U velikom loncu zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte iseckani crni luk i pržite dok ne postane staklast.
- Dodajte svinjsko meso i pržite dok ne dobije zlatno-braon boju sa svih strana.
- Dodajte sitno iseckan beli luk i kratko pržite.
- Dodajte mlevenu papriku i brašno, pa sve dobro izmešajte. Zatim dodajte isečene paprike, krompir, i šargarepu.
- Sipajte paradajz sok ili pire, bujon, i dodajte lovorov list. Začinite solju i biberom po ukusu.
- Smanjite vatru, poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 1,5 do 2 sata, ili dok meso i povrće ne omekšaju, a sos se lepo zgusne. Povremeno promešajte i po potrebi dolijte još bujona.
- Pire krompir:
- Ogulite krompir, isecite ga na kocke i kuvajte u slanoj vodi dok ne postane mekan (oko 20 minuta).
- Procedite krompir i vratite ga u šerpu. Dodajte puter i mleko, pa izgnječite dok ne dobijete glatki pire. Po potrebi dodajte još soli.
- Serviranje:
- Na tanjir stavite porciju svinjskog gulaša i uz to servirajte pire krompir. Gulaš možete posuti svežim peršunom kao dekoraciju.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.