Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- 300g piškota
- 500g mascarpone sira
- 300ml slatke pavlake
- 100g šećera u prahu
- 200ml mleka
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 2-3 kašike kakaa u prahu (za posipanje)
- 100ml jake crne kafe (ohlađene)
- 50ml likera (npr. Amaretto, opcionalno)
- Sveže voće (maline, jagode ili borovnice) za dekoraciju (opcionalno)
Priprema
- Priprema kreme:
- U velikoj posudi, umutite mascarpone sir sa šećerom u prahu i ekstraktom vanile dok smesa ne postane glatka.
- U drugoj posudi, umutite slatku pavlaku dok ne postane čvrsta, ali pazite da je ne premutite.
- Lagano spojite umućenu pavlaku sa smesom od mascarpone sira, mešajući nežno dok se ne sjedine.
- Priprema piškota:
- Pomešajte ohlađenu crnu kafu sa likerom (ako ga koristite) i mlekom u plitkoj posudi.
- Brzo umočite piškote u ovu smešu, pazeći da ih ne natopite previše kako se ne bi raspale.
- Slaganje torte:
- Na dno posude za tortu (ili kalupa sa obručem koji se skida) poređajte jedan sloj natopljenih piškota.
- Preko piškota ravnomerno rasporedite sloj kreme.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završavajući slojem kreme.
- Dekoracija:
- Pospite vrh torte kakao prahom koristeći sito kako bi se ravnomerno rasporedio.
- Po želji, dekorišite svežim voćem.
- Hlađenje:
- Stavite tortu u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, kako bi se dobro stegnula i ukusi sjedinili.
- Serviranje:
- Pažljivo uklonite obruč kalupa (ako ste ga koristili) i poslužite tortu hladnu.
- Uživajte u ukusnoj torti sa piškotama!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.