Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za testo:
- 500g brašna
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kesica suvog kvasca (7g)
- 300ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- Za sos:
- 400g pelata ili paradajz sosa
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica suvog origana
- 1 kašičica suvog bosiljka
- So i biber po ukusu
- Za fil:
- 200g pršute, tanko isečene
- 200g mocarele, rendane
- 100g parmezana, rendanog
- 1 crveni luk, isečen na tanke kolutove
- 100g sveže rukole
- 2 kašike balzamiko sirćeta (po želji)
- 2 kašike maslinovog ulja
Priprema
- Priprema testa:
- U velikoj posudi pomešajte brašno i so.
- U manjoj posudi pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac. Ostavite da odstoji 5-10 minuta dok se kvasac ne zapeni.
- Dodajte maslinovo ulje u posudu sa kvascem, a zatim sipajte ovu smesu u brašno.
- Mesite testo rukama dok ne postane glatko i elastično (oko 10 minuta).
- Pokrijte testo čistom kuhinjskom krpom i ostavite ga na toplom mestu da se udvostruči (oko 1 sat).
- Priprema sosa:
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
- Dodajte sitno iseckan beli luk i pržite dok ne postane zlatan (oko 1 minut).
- Dodajte pelate ili paradajz sos, origano, bosiljak, so i biber. Kuvajte na laganoj vatri 10-15 minuta dok se sos malo ne zgusne.
- Pravljenje pizze:
- Zagrejte rernu na 220°C (ili maksimalnu temperaturu vaše rerne).
- Testo za pizzu podelite na dva dela i razvucite svaki deo na pobrašnjenoj površini dok ne dobijete željenu veličinu i debljinu.
- Prebacite testo na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje.
- Premažite testo pripremljenim paradajz sosom.
- Pospite rendanom mocarelom i parmezanom.
- Rasporedite crveni luk po pizzi.
- Pečenje:
- Pecite pizzu u prethodno zagrejanoj rerni 12-15 minuta, ili dok kora ne postane zlatno-smeđa, a sir se potpuno otopi i postane zlatan.
- Dodavanje pršute i rukole:
- Kada je pizza pečena, izvadite je iz rerne.
- Rasporedite tanko isečenu pršutu po pizzi.
- Pospite svežom rukolom.
- Po želji, pokapajte balzamiko sirćetom i maslinovim uljem.
- Serviranje:
- Poslužite pizzu odmah, dok je još topla.
- Uživajte u ukusnoj pizzi "Montenegro" sa pršutom i rukolom!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.