🥧 Domaća pita sa jabukama – klasik koji uvek miriše na detinjstvo!
Hrskava korica, sočne jabuke i savršena aroma cimeta – da li postoji bolji desert? Pogledajte recept na Gurmanija.rs i isprobajte ga danas! ✨
🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #applepie #pitasajabukama #mirisdetinjstva
Opis
Mirisna, hrskava i sočna – domaća pita sa jabukama je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Spoj puterastog testa i začinjenih jabuka čini ovaj desert neodoljivim. Savršena je uz kuglu sladoleda od vanile ili šolju toplog čaja.
Vreme pripreme: Aktivno vreme: 30 minuta
Vreme hlađenja testa: 30 minuta
Vreme pečenja: 45-50 minuta
Ukupno vreme: 1 sat i 45 minuta minuta
Sastojci
- Za testo:
- 300 g brašna
- 200 g hladnog putera (isečenog na kockice)
- 1 kašika šećera
- Prstohvat soli
- 4-5 kašika hladne vode
- Za fil od jabuka:
- 5-6 jabuka (zlatni delišes ili ajdared)
- 100 g smeđeg šećera
- 1 kašičica cimeta
- ½ kašičice mlevenog muskatnog oraščića (opciono)
- 1 kašika kukuruznog skroba
- 1 kašika soka od limuna
- 1 kašičica vanilin ekstrakta
- Za premaz:
- 1 jaje (za premazivanje kore)
- 1 kašika mleka
Priprema
- 1. Pravljenje testa:
- U činiji pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
- Dodajte hladnu vodu, kašiku po kašiku, i mesite dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte ga u disk, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
- 2. Priprema fila:
- Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na tanke kriške.
- Dodajte šećer, cimet, muskatni oraščić, skrob, limunov sok i vanilu. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
- 3. Sastavljanje pite:
- Rernu zagrejte na 180°C.
- Razvucite polovinu testa i stavite u okrugli kalup za pitu.
- Dodajte fil od jabuka i ravnomerno rasporedite.
- Razvucite drugu polovinu testa i pokrijte pitu (možete napraviti rešetkastu koru ili prekriti celim testom sa nekoliko zasečenih rupica).
- Premažite jajetom pomešanim sa mlekom za sjajnu i hrskavu koru.
- 4. Pečenje:
- Pecite pitu 45-50 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa.
- Ostavite je da se malo prohladi pre sečenja.
- 5. Serviranje:
- Poslužite toplo uz kuglu sladoleda od vanile ili posuto šećerom u prahu.
Nutritivne Vrednosti
Kalorije: 320 kcal
Proteini: 4 g
Masti: 15 g
Ugljeni hidrati: 45 g
Saveti
Ako želite intenzivniji ukus, dodajte rendanu koru narandže u fil od jabuka.
Komentari Korisnika
Još nema komentara.