Gurmanija.rs (AMP Recept)

Domaća Pita sa Jabukama – Klasični Apple Pie

Pregleda: 50 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 09.02.2025
Autor: RichardObradovic
🥧 Domaća pita sa jabukama – klasik koji uvek miriše na detinjstvo! Hrskava korica, sočne jabuke i savršena aroma cimeta – da li postoji bolji desert? Pogledajte recept na Gurmanija.rs i isprobajte ga danas! ✨ 🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #applepie #pitasajabukama #mirisdetinjstva

Opis

Mirisna, hrskava i sočna – domaća pita sa jabukama je klasik koji nikada ne izlazi iz mode. Spoj puterastog testa i začinjenih jabuka čini ovaj desert neodoljivim. Savršena je uz kuglu sladoleda od vanile ili šolju toplog čaja.

Vreme pripreme: Aktivno vreme: 30 minuta Vreme hlađenja testa: 30 minuta Vreme pečenja: 45-50 minuta Ukupno vreme: 1 sat i 45 minuta minuta

Sastojci

Priprema

  1. 1. Pravljenje testa:
  2. U činiji pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
  3. Dodajte hladnu vodu, kašiku po kašiku, i mesite dok ne dobijete glatko testo. Oblikujte ga u disk, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 30 minuta.
  4. 2. Priprema fila:
  5. Jabuke oljuštite, očistite i iseckajte na tanke kriške.
  6. Dodajte šećer, cimet, muskatni oraščić, skrob, limunov sok i vanilu. Sve dobro promešajte i ostavite da odstoji 10 minuta.
  7. 3. Sastavljanje pite:
  8. Rernu zagrejte na 180°C.
  9. Razvucite polovinu testa i stavite u okrugli kalup za pitu.
  10. Dodajte fil od jabuka i ravnomerno rasporedite.
  11. Razvucite drugu polovinu testa i pokrijte pitu (možete napraviti rešetkastu koru ili prekriti celim testom sa nekoliko zasečenih rupica).
  12. Premažite jajetom pomešanim sa mlekom za sjajnu i hrskavu koru.
  13. 4. Pečenje:
  14. Pecite pitu 45-50 minuta, dok korica ne postane zlatno-smeđa.
  15. Ostavite je da se malo prohladi pre sečenja.
  16. 5. Serviranje:
  17. Poslužite toplo uz kuglu sladoleda od vanile ili posuto šećerom u prahu.

Nutritivne Vrednosti

Kalorije: 320 kcal

Proteini: 4 g

Masti: 15 g

Ugljeni hidrati: 45 g

Saveti

Ako želite intenzivniji ukus, dodajte rendanu koru narandže u fil od jabuka.

Komentari Korisnika

Još nema komentara.