🍖 Jagnjetina ispod sača sa krompirićima – tradicija na vašem stolu!
Savršeno sočna i aromatična, idealna za sve prilike. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte u ovoj poslastici! ✨
🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #receptdana #jagnjetinaispodsača #tradicionalnajela
Opis
Jagnjetina ispod sača je tradicionalno jelo koje osvaja svojim bogatim ukusom i sočnošću. Kombinacija mesa i krompira pripremljena na ovaj način stvara savršeno jelo za posebne prilike i okupljanja.
Vreme pripreme: Aktivno vreme: 30 minuta
Vreme pečenja: 2-3 sata
Ukupno vreme: oko 3,5 sata minuta
Sastojci
- 1,5 kg jagnjetine (plećka ili but)
- 1 kg krompira, isečenog na kriške
- 2 glavice crnog luka, isečene na kolutove
- 4 čena belog luka, sitno seckana
- 100 ml maslinovog ulja
- 2 grančice svežeg ruzmarina
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 300 ml domaćeg bujona (ili vode)
Priprema
- Priprema mesa:
- Jagnjetinu posolite i pobiberite, pa utrljajte mlevenu crvenu papriku. Premažite meso maslinovim uljem i ostavite da odstoji 30 minuta.
- Priprema krompira:
- Krompire začinite solju, biberom i ruzmarinom, pa ih prelijte sa malo maslinovog ulja. Dodajte seckani beli i crni luk i sve dobro promešajte.
- Složite sastojke:
- U posudu koja ide ispod sača složite krompir kao osnovu, a preko njega stavite začinjenu jagnjetinu. Prelijte bujonom da meso i krompir ostanu sočni tokom pečenja.
- Pečenje ispod sača:
- Postavite posudu ispod sača i prekrijte ga žarom. Pecite oko 2-3 sata, povremeno proveravajući da li treba dodati još bujona.
- Završni koraci:
- Pred kraj pečenja, uklonite sač i ostavite meso da se kratko zapeče kako bi dobilo hrskavu koricu.
- Serviranje:
- Poslužite jagnjetinu sa zlatno pečenim krompirima, uz dodatak sveže salate i domaćeg hleba.
Nutritivne Vrednosti
Kalorije: 520 kcal
Proteini: 35 g
Masti: 30 g
Ugljeni hidrati: 25 g
Saveti
Ako nemate sač, ovo jelo možete pripremiti i u rerni. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i pecite na 200°C oko 2,5 sata, a zatim otkrijte i zapečite još 15 minuta.
Komentari Korisnika
Još nema komentara.