🍽️ Svečani nedeljni ručak – sočni svinjski file sa povrćem i sosom od senfa!
Savršen recept za opušteno, ali posebno okupljanje za porodičnim stolom. Pogledajte recept na Gurmanija.rs i uživajte! ✨
🔗 Kliknite za recept! #gurmanija #receptdana #nedeljniručak #svinjskifile
Opis
Ovaj svečani ručak idealan je za nedelju kada želite da okupite porodicu i uživate u bogatom i ukusnom obroku. Sočni svinjski file, pečen sa aromatičnim povrćem i prelivan kremastim sosom od senfa, pravi je izbor za opušteno, ali posebno okupljanje.
Vreme pripreme: Aktivno vreme: 30 minuta
Vreme pečenja: 35 minuta
Ukupno vreme: 1 sat i 5 minuta minuta
Sastojci
- Za meso:
- 1 kg svinjskog filea
- 3 čena belog luka, sitno seckana
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica suvog timijana
- 1 kašičica origana
- So i biber po ukusu
- Za povrće:
- 4 krompira, isečena na kocke
- 2 šargarepe, isečene na štapiće
- 1 crvena paprika, isečena na trakice
- 1 tikvica, isečena na kolutove
- 2 kašike maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Za sos od senfa:
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika senfa (dijon ili običan)
- 1 kašičica meda
- Sok od pola limuna
- So i biber po ukusu
Priprema
- Priprema mesa:
- Svinjski file posolite, pobiberite i premažite maslinovim uljem. Utrljajte timijan, origano i beli luk u meso. Ostavite da se marinira 20 minuta.
- Prženje i pečenje:
- U tiganju zagrejte malo ulja i propržite file sa svih strana dok ne dobije zlatnu koricu (oko 5 minuta). Prebacite ga u pleh za pečenje.
- Priprema povrća:
- Pomešajte krompir, šargarepu, papriku i tikvice sa maslinovim uljem, solju i biberom. Rasporedite povrće oko filea u plehu.
- Pečenje:
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, dok meso ne bude potpuno pečeno, a povrće zlatno i mekano.
- Priprema sosa:
- U tiganju u kojem ste pržili file, sipajte pavlaku za kuvanje, senf, med i sok od limuna. Kuvajte na laganoj vatri 5 minuta dok se sos ne zgusne. Po potrebi dodajte so i biber.
- Serviranje:
- Isecite file na tanke šnite i poslužite uz pečeno povrće. Prelijte meso sosom od senfa i ukrasite svežim peršunom.
Nutritivne Vrednosti
Kalorije: 450 kcal
Proteini: 35 g
Masti: 20 g
Ugljeni hidrati: 25 g
Saveti
Ako želite dodatni ukus, u povrće dodajte grančice ruzmarina ili majčine dušice pre pečenja. Za sočniji file, nakon pečenja ga zamotajte u foliju i ostavite 10 minuta da odmori pre sečenja.
Komentari Korisnika
Još nema komentara.