Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za koru:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- 200 ml mleka
- 100 ml ulja
- 250 g brašna
- 50 g kakao praha
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- Za preliv:
- 200 ml mleka
- 100 g tamne čokolade
- 2 kašike šećera
- 50 g maslaca
- Za krem:
- 500 ml mleka
- 4 kašike šećera
- 3 kašike gustina
- 1 kašika kakao praha
- 100 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- Za glazuru:
- 150 g tamne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema
- Priprema kore:
- Uključite rernu da se zagreje na 180°C.
- U posudi umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetla i penasta.
- Dodajte mleko, ulje i vanilin šećer, pa sve dobro sjedinite.
- Pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo i prstohvat soli, pa ih postepeno dodajte u smesu od jaja, lagano mešajući dok ne dobijete glatku smesu.
- Smesu sipajte u podmazan pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta, ili dok čačkalica ne izađe čista iz sredine kore.
- Priprema preliva:
- U šerpici zagrejte mleko sa šećerom. Dodajte komadiće čokolade i maslac, i mešajte dok se sve ne otopi i dok ne dobijete glatku smesu.
- Prelivom prelijte vruću koru čim je izvadite iz rerne, kako bi se kolač lepo natopio. Ostavite da se ohladi.
- Priprema krema:
- U šerpici zagrejte 400 ml mleka sa šećerom. U preostalih 100 ml mleka razmutite gustin i kakao prah.
- Kada mleko počne da ključa, dodajte smesu sa gustinom i kuvajte dok se ne zgusne, neprestano mešajući.
- Sklonite sa vatre i umešajte komadiće čokolade i maslac. Mešajte dok se sve ne sjedini u glatku kremu. Ostavite da se malo ohladi, zatim ga prelijte preko kore.
- Priprema glazure:
- Otopite tamnu čokoladu sa slatkom pavlakom na pari ili u mikrotalasnoj pećnici, mešajući dok ne dobijete glatku smesu.
- Prelijte glazuru preko kreme i ravnomerno je rasporedite po kolaču.
- Hlađenje i serviranje:
- Ostavite kolač u frižideru da se dobro ohladi i stegne, najmanje 2-3 sata (idealno preko noći).
- Secite na kocke i poslužite hladno.
- Nutritivna Vrednost po Parčetu (za 12 parčadi):
- Kalorije: ~380 kcal
- Proteini: 5 g
- Ugljeni hidrati: 45 g
- Masti: 20 g
- Zasićene masti: 10 g
- Kolač Crna Kraljica je pravi izbor za ljubitelje intenzivnog čokoladnog ukusa. Bogat krem, sočna kora i preliv čine ovaj kolač kraljevskim užitkom!
- "Kraljica među čokoladnim kolačima – Crna Kraljica! 🍫👑 Sočna kora, kremasti čokoladni fil i sjajna glazura na vrhu čine ovaj kolač pravim čokoladnim užitkom. Ko bi voleo parče? 😍 #CrnaKraljica #ČokoladniUžitak #KraljevskiDesert"
Komentari Korisnika
Još nema komentara.