Gurmanija.rs (AMP Recept)

Recept za Lenju Pitu sa Jabukama

Pregleda: 109 Ocena: N/A Lajkova: 0 Datum: 23.10.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. Priprema kore:
  2. U veću posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan maslac (isečen na kockice) i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
  3. Dodajte jaje i mleko, pa zamesite glatko testo. Podelite testo na dva jednaka dela – jedan deo za donju koru, a drugi za gornju. Ostavite testo u frižideru da se odmori 15-20 minuta.
  4. Priprema fila:
  5. Narendajte jabuke i pospite ih šećerom i cimetom. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta kako bi pustile sok.
  6. Ocedite višak soka iz jabuka, a po potrebi dodajte kašiku griza kako bi upio preostalu tečnost.
  7. Slaganje pite:
  8. Razvucite jedan deo testa i stavite ga na dno pleha (dimenzija oko 20x30 cm) obloženog papirom za pečenje. Testo probodite viljuškom na nekoliko mesta.
  9. Preko testa ravnomerno rasporedite fil od jabuka.
  10. Razvucite drugi deo testa i pažljivo ga stavite preko jabuka. Blago pritisnite krajeve kako bi se spojili.
  11. Pečenje:
  12. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, ili dok gornja kora ne postane zlatno-smeđa.
  13. Posluživanje:
  14. Kada se pita ohladi, pospite je šećerom u prahu. Secite je na kocke i poslužite.
  15. Nutritivna Vrednost po Parčetu (za 12 parčadi):
  16. Kalorije: ~300 kcal
  17. Proteini: 3 g
  18. Ugljeni hidrati: 45 g
  19. Masti: 12 g
  20. Zasićene masti: 7 g
  21. Lenja pita sa jabukama je klasik domaće kuhinje – hrskava kora, mirisni fil od jabuka i cimeta, savršen za svaku priliku!
  22. "Domaća pita od jabuka – zlatna korica, sočne jabuke i savršen ukus! 🍏🥧 Klasična poslastica koja miriše na detinjstvo. Ko bi voleo parče ove pite? 😍 #PitaOdJabuka #DomaćaPoslastica #UkusDetinjstva"

Komentari Korisnika

Još nema komentara.