Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za koru:
- 500 g brašna
- 200 g šećera
- 250 g maslaca (ili margarina)
- 1 jaje
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica vanilin šećera
- Prstohvat soli
- 100 ml mleka
- Za fil:
- 1,5 kg jabuka (oljuštenih i narendanih)
- 100 g šećera (ili po ukusu)
- 1 kašika cimeta
- 1 kašika griza (po potrebi, za upijanje soka od jabuka)
- Za posipanje:
- Šećer u prahu
Priprema
- Priprema kore:
- U veću posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan maslac (isečen na kockice) i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu smesu.
- Dodajte jaje i mleko, pa zamesite glatko testo. Podelite testo na dva jednaka dela – jedan deo za donju koru, a drugi za gornju. Ostavite testo u frižideru da se odmori 15-20 minuta.
- Priprema fila:
- Narendajte jabuke i pospite ih šećerom i cimetom. Ostavite ih da odstoje nekoliko minuta kako bi pustile sok.
- Ocedite višak soka iz jabuka, a po potrebi dodajte kašiku griza kako bi upio preostalu tečnost.
- Slaganje pite:
- Razvucite jedan deo testa i stavite ga na dno pleha (dimenzija oko 20x30 cm) obloženog papirom za pečenje. Testo probodite viljuškom na nekoliko mesta.
- Preko testa ravnomerno rasporedite fil od jabuka.
- Razvucite drugi deo testa i pažljivo ga stavite preko jabuka. Blago pritisnite krajeve kako bi se spojili.
- Pečenje:
- Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 35-40 minuta, ili dok gornja kora ne postane zlatno-smeđa.
- Posluživanje:
- Kada se pita ohladi, pospite je šećerom u prahu. Secite je na kocke i poslužite.
- Nutritivna Vrednost po Parčetu (za 12 parčadi):
- Kalorije: ~300 kcal
- Proteini: 3 g
- Ugljeni hidrati: 45 g
- Masti: 12 g
- Zasićene masti: 7 g
- Lenja pita sa jabukama je klasik domaće kuhinje – hrskava kora, mirisni fil od jabuka i cimeta, savršen za svaku priliku!
- "Domaća pita od jabuka – zlatna korica, sočne jabuke i savršen ukus! 🍏🥧 Klasična poslastica koja miriše na detinjstvo. Ko bi voleo parče ove pite? 😍 #PitaOdJabuka #DomaćaPoslastica #UkusDetinjstva"
Komentari Korisnika
Još nema komentara.