Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za koru:
- 200g mlevenih keksa (npr. Digestive ili Plazma)
- 100g rastopljenog putera
- Za fil:
- 500g krem sira (Philadelphia ili neki sličan)
- 200g šećera
- 200ml pavlake za šlag
- 3 jaja
- 1 kašika ekstrakta vanile
- Sok i rendana korica 1 limuna
- Za preliv:
- 200g kisele pavlake
- 2 kašike šećera
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema
- Priprema kore:
- U posudi pomešajte mleveni keks i rastopljeni puter dok ne dobijete ujednačenu smesu.
- Utisnite smesu u dno kalupa za tortu (prečnika oko 23 cm) i poravnajte je kašikom.
- Stavite koru u frižider dok pripremate fil.
- Priprema fila:
- U velikoj posudi umutite krem sir i šećer dok ne postanu glatki i kremasti.
- Dodajte pavlaku za šlag, jaja, vanilu, limunov sok i rendanu koricu limuna. Mutite dok se sve dobro ne sjedini.
- Izlijte fil preko kore od keksa i poravnajte površinu.
- Pečenje:
- Zagrejte rernu na 160°C.
- Stavite kalup sa čizkejkom u duboki pleh i sipajte vruću vodu u pleh, tako da voda dođe do pola visine kalupa (vodenja kupka).
- Pecite čizkejk oko 60 minuta, ili dok ivice ne budu čvrste, a sredina još malo drhtava.
- Isključite rernu i ostavite čizkejk unutra još 1 sat sa zatvorenim vratima.
- Preliv:
- Pomešajte kiselu pavlaku, šećer i ekstrakt vanile.
- Pažljivo nanesite preliv preko pečenog čizkejka i vratite ga u rernu na još 10 minuta.
- Hlađenje:
- Izvadite čizkejk iz rerne i ostavite da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
- Nakon toga, stavite čizkejk u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
- Serviranje:
- Pre nego što poslužite čizkejk, pažljivo skinite obruč kalupa.
- Ukrasite po želji voćem, rendanom čokoladom ili prelivom od karamele.
- Uživajte u ovom klasičnom i kremastom čizkejku!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.