Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za belanca:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- Prstohvat soli
- Za krem (mlečni sos):
- 1 l mleka
- 4 žumanca
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike brašna ili gustina
Priprema
- Priprema belanaca:
- U velikoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli dok ne postanu čvrsta pena.
- Postepeno dodajte šećer i nastavite da mutite dok smesa ne postane glatka i sjajna.
- Kuvanje belanaca:
- U šerpi zagrejte mleko do tačke ključanja, ali ga nemojte pustiti da vri.
- Kašikom uzimajte po malo umućenih belanaca i spuštajte ih pažljivo u vruće mleko. Kuvajte ih oko 30 sekundi sa svake strane, dok ne postanu čvrste, a zatim ih pažljivo izvadite i stavite na tanjir.
- Priprema krem sosa:
- U posebnoj posudi umutite žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu penasta.
- Dodajte brašno ili gustin i malo hladnog mleka (oko 100 ml) da dobijete glatku smesu.
- Ostatak vrućeg mleka sipajte polako u smesu sa žumancima, neprestano mešajući.
- Vratite smesu u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri, mešajući dok se krem ne zgusne (oko 5-7 minuta).
- Finalno posluživanje:
- U činije za serviranje sipajte krem sos, a preko njega poređajte kuvana belanca.
- Po želji, možete posuti sve šećerom u prahu ili malo rendane čokolade za dekoraciju.
- Nutritivna Vrednost po Porciji:
- Kalorije: ~250 kcal
- Proteini: 8 g
- Ugljeni hidrati: 35 g
- Masti: 8 g
- Zasićene masti: 3 g
- Šnenokle su lagan, kremast desert koji pruža savršen balans između penastih belanaca i bogatog mlečnog krema. Uživajte u ovom klasičnom poslastičarskom remek-delu!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.