Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Za piletinu:
- 1 cela piletina (oko 1.5 kg)
- 3 kašike maslaca ili svinjske masti
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 kašičica crvene paprike
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica sušenog timijana ili majčine dušice
- 1 šolja pilećeg bujona ili vode
- Za mlince:
- 400 g mlinca (kupovni ili domaći)
- So po ukusu
Priprema
- Priprema piletine:
- Piletinu operite i dobro osušite. Utrljajte je sa svih strana solju, biberom, crvenom paprikom i seckanim belim lukom. Na kraju premažite piletinu sa rastopljenim maslacem ili svinjskom mašću.
- Piletinu stavite u pleh i prelijte pilećim bujonom. Dodajte timijan ili majčinu dušicu, pa stavite piletinu da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 1,5 sat, povremeno je prelivajući sokovima od pečenja.
- Priprema mlinca:
- Dok se piletina peče, stavite mlince u veliku posudu i prelijte ih ključalom vodom. Ostavite ih u vodi nekoliko minuta da omekšaju, ali pazite da ih ne prekuvate. Zatim ih dobro ocedite.
- Završetak jela:
- Kada je piletina pečena, izvadite je iz pleha i ostavite da odmori. Mlinci stavite u isti pleh u kojem se piletina pekla, da upiju sokove od pečenja i postanu ukusni i sočni.
- Vratite piletinu preko mlinca i vratite u rernu na još 10-ak minuta da se sve dobro zapeče.
- Posluživanje:
- Piletinu isecite na komade i poslužite uz mlince. Prelijte sve sokovima od pečenja za dodatni ukus.
- Nutritivna Vrednost po Porciji:
- Kalorije: ~550 kcal
- Proteini: 40 g
- Ugljeni hidrati: 35 g
- Masti: 30 g
- Zasićene masti: 12 g
- Ovo tradicionalno jelo je omiljeno zbog savršene kombinacije sočne piletine i hrskavih mlinca. Uživajte u bogatom ukusu domaće kuhinje!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.