Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Ova mousse torta kombinuje bogatstvo tamne čokolade sa delikatnim kiselkastim notama malina, stvarajući raskošan desert koji osvaja sve ljubitelje sofisticiranih poslastica. Njena kremasta tekstura u kombinaciji sa sočnim voćem čini je idealnim izborom za svečane prilike i posebne trenutke.
- Za biskvit:
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 80 g brašna
- 20 g kakao praha
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Za čokoladni mousse:
- 200 g tamne čokolade (najmanje 70% kakaa)
- 300 ml slatke pavlake
- 3 belanca
- 50 g šećera
- Za preliv od malina:
- 200 g svežih ili zamrznutih malina
- 50 g šećera
- 1 kašičica gustina (skrobnog brašna)
- Dekoracija:
- Sveže maline
- Listići mente
- Narendana tamna čokolada
Priprema
- 1. Priprema biskvita:
- Zagrejte rernu na 180°C. Obložite okrugli kalup za tortu (prečnika 24 cm) papirom za pečenje.
- Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i prstohvat soli.
- Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, lagano mešajući spatulom dok se sve ne sjedini.
- Izlijte smesu u pripremljeni kalup i pecite 10-12 minuta. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.
- 2. Priprema čokoladnog mousse-a:
- Otopite tamnu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi.
- Umutite slatku pavlaku u mekani šlag.
- U drugoj posudi umutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg.
- Polako dodajte otopljenu čokoladu u sneg od belanaca, mešajući lagano da zadržite vazdušastost. Zatim pažljivo umešajte umućenu slatku pavlaku.
- 3. Priprema preliva od malina:
- U šerpi zagrejte maline sa šećerom na srednjoj vatri. Kuvajte dok maline ne omekšaju i ne puste sok.
- Razmutite gustin u malo vode i dodajte u maline, mešajući dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- 4. Sastavljanje torte:
- Stavite biskvit na tanjir za serviranje i prelijte ga polovinom preliva od malina.
- Preko biskvita nanesite sloj čokoladnog mousse-a, ravnomerno ga raspoređujući.
- Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, da se mousse stegne.
- Dekoracija i serviranje:
- Pre serviranja, prelijte tortu preostalim prelivom od malina i ukrasite svežim malinama, listićima mente i narendanom tamnom čokoladom.
- Prijatno uživanje u sofisticiranoj mousse torti koja na savršen način kombinuje dubinu tamne čokolade sa osvežavajućim voćnim tonovima malina!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.