Gurmanija.rs (AMP Recept)

Mousse torta od tamne čokolade sa malinama

Pregleda: 96 Ocena: 5 Lajkova: 0 Datum: 28.09.2024
Autor: RichardObradovic
draft

Sastojci

Priprema

  1. 1. Priprema biskvita:
  2. Zagrejte rernu na 180°C. Obložite okrugli kalup za tortu (prečnika 24 cm) papirom za pečenje.
  3. Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta i svetla. U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao prah, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  4. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa jajima, lagano mešajući spatulom dok se sve ne sjedini.
  5. Izlijte smesu u pripremljeni kalup i pecite 10-12 minuta. Kada je biskvit pečen, izvadite ga iz kalupa i ostavite da se ohladi.
  6. 2. Priprema čokoladnog mousse-a:
  7. Otopite tamnu čokoladu na pari i ostavite da se malo ohladi.
  8. Umutite slatku pavlaku u mekani šlag.
  9. U drugoj posudi umutite belanca sa šećerom dok ne dobijete čvrst sneg.
  10. Polako dodajte otopljenu čokoladu u sneg od belanaca, mešajući lagano da zadržite vazdušastost. Zatim pažljivo umešajte umućenu slatku pavlaku.
  11. 3. Priprema preliva od malina:
  12. U šerpi zagrejte maline sa šećerom na srednjoj vatri. Kuvajte dok maline ne omekšaju i ne puste sok.
  13. Razmutite gustin u malo vode i dodajte u maline, mešajući dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
  14. 4. Sastavljanje torte:
  15. Stavite biskvit na tanjir za serviranje i prelijte ga polovinom preliva od malina.
  16. Preko biskvita nanesite sloj čokoladnog mousse-a, ravnomerno ga raspoređujući.
  17. Ostavite tortu u frižideru najmanje 4 sata, a najbolje preko noći, da se mousse stegne.
  18. Dekoracija i serviranje:
  19. Pre serviranja, prelijte tortu preostalim prelivom od malina i ukrasite svežim malinama, listićima mente i narendanom tamnom čokoladom.
  20. Prijatno uživanje u sofisticiranoj mousse torti koja na savršen način kombinuje dubinu tamne čokolade sa osvežavajućim voćnim tonovima malina!

Komentari Korisnika

Još nema komentara.