Gurmanija.rs (AMP Recept)
Sastojci
- Biskvit:
- 6 jaja
- 200 g šećera
- 150 g brašna
- 50 g kakao praha
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- Fil:
- 500 g višanja (sveže ili zamrznute)
- 200 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 500 ml vode
- 1 kesica pudinga od vanile
- 2 kašike gustina
- Čokoladni krem:
- 300 ml slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade
- Ganache preliv:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g tamne čokolade
Priprema
- Priprema biskvita:
- Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite okrugli kalup za tortu (prečnika 24 cm) i obložite ga papirom za pečenje ili ga premažite uljem i pospite brašnom.
- Umutite jaja sa šećerom mikserom dok ne dobijete svetlu i penastu smesu (oko 5-7 minuta).
- Dodajte mleko i ulje, kratko umutite.
- U posebnoj posudi pomešajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Postepeno dodajte suve sastojke u smesu s jajima, nežno mešajući spatulom.
- Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica ubodena u sredinu biskvita ne izađe čista.
- Izvadite biskvit iz rerne i ostavite ga da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, presecite ga horizontalno na dva dela.
- 2. Priprema fila s višnjama:
- U šerpi pomešajte višnje, šećer, vanilin šećer i 400 ml vode. Kuvajte dok višnje ne omekšaju.
- Pomešajte preostalih 100 ml vode s pudingom od vanile i gustinom, pa polako ulijte u šerpu s višnjama uz neprestano mešanje.
- Kuvajte dok se fil ne zgusne, zatim sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- 3. Priprema čokoladnog krema:
- Zagrejte slatku pavlaku na srednjoj temperaturi (ne sme da provri), pa dodajte iseckanu čokoladu.
- Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sjedini s pavlakom. Ostavite krem da se ohladi, a zatim ga stavite u frižider da se stegne.
- 4. Ganache preliv:
- Zagrejte slatku pavlaku do tačke ključanja, pa dodajte iseckanu čokoladu.
- Mešajte dok se čokolada ne otopi i dobijete glatku smesu. Ostavite da se malo ohladi pre nego što ga prelijete preko torte.
- 5. Sastavljanje torte:
- Stavite prvi sloj biskvita na tanjir za serviranje i natopite ga sa malo soka od višanja (ako ga ima od pripreme fila).
- Rasporedite ohlađeni fil od višanja preko biskvita.
- Preko fila rasporedite ohlađeni čokoladni krem.
- Stavite drugi sloj biskvita na vrh i prelijte tortu čokoladnim ganache prelivom.
- Ostavite tortu u frižideru najmanje 2-3 sata da se lepo stegne.
- Serviranje:
- Ukrasite tortu svežim višnjama, narendanom čokoladom ili šlagom po želji.
- Prijatno!
Komentari Korisnika
Još nema komentara.