Gurmanija.rs Logo

Priprema domaćih testenina

103 pregleda 03.08.2024
Uvod Pravljenje domaćih testenina je veština koja može unaprediti vašu kulinarsku veštinu. Domaće testenine imaju bolji ukus i teksturu u poređenju sa kupovnim, a proces pripreme može biti veoma zadovoljavajući. Osnovne informacije Osnovni sastojci za domaće testenine su: 400g brašna 4 velika jaja Prstohvat soli Koraci za pripremu Priprema testa: Na radnu površinu stavite brašno i napravite udubljenje u sredini. U udubljenje stavite jaja i so. Viljuškom lagano mešajte jaja, postepeno uvlačeći brašno sa strana. Kada se sastojci sjedine, počnite da mesite rukama dok ne dobijete glatko i elastično testo (oko 10 minuta). Odmor testa: Umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite da odmara 30 minuta. Razvijanje testa: Podelite testo na nekoliko manjih delova. Svaki deo razvijajte oklagijom ili mašinom za testenine dok ne dobijete željenu debljinu. Sečenje i oblikovanje: Testeninu možete seći na trakice (fetuccine), tanke listove (lasagna), ili oblikovati u druge oblike po želji. Kuvanje: Kuvajte testeninu u velikoj količini posoljene vode 2-3 minuta, ili dok ne bude al dente. Saveti Koristite kvalitetno brašno za najbolje rezultate. Testo možete zamrznuti za kasniju upotrebu. Zaključak Domaće testenine su ukusne i jednostavne za pripremu, a mogu se koristiti u različitim jelima.