Priprema domaćih testenina

Pregleda: 66 Datum: 03.08.2024

Uvod
Pravljenje domaćih testenina je veština koja može unaprediti vašu kulinarsku veštinu. Domaće testenine imaju bolji ukus i teksturu u poređenju sa kupovnim, a proces pripreme može biti veoma zadovoljavajući.

Osnovne informacije
Osnovni sastojci za domaće testenine su:

400g brašna
4 velika jaja
Prstohvat soli
Koraci za pripremu
Priprema testa:

Na radnu površinu stavite brašno i napravite udubljenje u sredini.
U udubljenje stavite jaja i so.
Viljuškom lagano mešajte jaja, postepeno uvlačeći brašno sa strana.
Kada se sastojci sjedine, počnite da mesite rukama dok ne dobijete glatko i elastično testo (oko 10 minuta).
Odmor testa:

Umotajte testo u plastičnu foliju i ostavite da odmara 30 minuta.
Razvijanje testa:

Podelite testo na nekoliko manjih delova.
Svaki deo razvijajte oklagijom ili mašinom za testenine dok ne dobijete željenu debljinu.
Sečenje i oblikovanje:

Testeninu možete seći na trakice (fetuccine), tanke listove (lasagna), ili oblikovati u druge oblike po želji.
Kuvanje:

Kuvajte testeninu u velikoj količini posoljene vode 2-3 minuta, ili dok ne bude al dente.
Saveti
Koristite kvalitetno brašno za najbolje rezultate.
Testo možete zamrznuti za kasniju upotrebu.
Zaključak
Domaće testenine su ukusne i jednostavne za pripremu, a mogu se koristiti u različitim jelima.