Kako Napraviti Domaći Sirup od Zove
Potrebni Sastojci:
25 cvetova zove (većih i potpuno otvorenih, svežih)
2 kg šećera
2 l vode
4 limuna (neprskana, ako je moguće)
30 g limuntusa (može se naći u prodavnicama)
Priprema:
Priprema Cvetova Zove:
Cvetove zove pažljivo operite pod mlazom hladne vode kako biste uklonili eventualne nečistoće i insekte.
Ostavite cvetove da se malo osuše na kuhinjskoj krpi.
Priprema Limuna:
Limune operite, a zatim ih isecite na tanke kolutove. Ako koristite neprskane limune, ne morate ih guliti.
Pravljenje Sirupa:
U velikoj šerpi zagrejte 2 l vode dok ne postane mlaka, zatim dodajte šećer i mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori.
Sklonite šerpu sa vatre, a zatim dodajte cvetove zove i kolutove limuna u šećerni sirup.
Dodajte limuntus i dobro promešajte da se sve sjedini.
Namočenje Cvetova:
Pokrijte šerpu krpom i ostavite da sirup odstoji na hladnom i tamnom mestu 24-48 sati. Tokom tog vremena, cvetovi zove će pustiti aromu, a sirup će dobiti prepoznatljiv ukus.
Povremeno promešajte smesu kako bi se sastojci ravnomerno sjedinili.
Procedjivanje:
Nakon što je smesa odstajala, procedite sirup kroz gazu ili cediljku kako biste uklonili cvetove i limun.
Ako želite da sirup bude potpuno bistar, možete ga još jednom procediti kroz nekoliko slojeva gaze.
Bocanje Sirupa:
Sipajte sirup u sterilisane staklene flaše, dobro zatvorite čepovima.
Čuvajte flaše na hladnom i tamnom mestu. Sirup može trajati nekoliko meseci kada se pravilno skladišti.
Kako Servirati Sirup od Zove
Sirup od zove se tradicionalno koristi kao osvežavajući napitak kada se razblaži sa vodom ili mineralnom vodom. Idealna proporcija je 1 deo sirupa na 6-7 delova vode, ali možete prilagoditi prema ukusu. Dodajte par kockica leda i krišku limuna za dodatnu svežinu!
Saveti za Pripremu
Birajte sveže cvetove zove koji su potpuno otvoreni za najbolji ukus.
Izbegavajte ubrano cvetove pored saobraćajnica ili zagađenih površina zbog mogućih štetnih supstanci.
Limuntus pomaže u očuvanju sirupa i sprečava kvarenje, ali možete ga zameniti sa dodatnim limunom za prirodniji ukus.
Korisne Napomene:
Sirup od zove bogat je aromom i može se koristiti ne samo kao napitak već i kao dodatak u različitim receptima – za osvežavajuće letnje deserte, kolače i voćne salate.
Ovaj tradicionalni recept za sirup od zove prenosio se generacijama, a sada možete uživati u njegovom osvežavajućem ukusu tokom cele godine!
25 cvetova zove (većih i potpuno otvorenih, svežih)
2 kg šećera
2 l vode
4 limuna (neprskana, ako je moguće)
30 g limuntusa (može se naći u prodavnicama)
Priprema:
Priprema Cvetova Zove:
Cvetove zove pažljivo operite pod mlazom hladne vode kako biste uklonili eventualne nečistoće i insekte.
Ostavite cvetove da se malo osuše na kuhinjskoj krpi.
Priprema Limuna:
Limune operite, a zatim ih isecite na tanke kolutove. Ako koristite neprskane limune, ne morate ih guliti.
Pravljenje Sirupa:
U velikoj šerpi zagrejte 2 l vode dok ne postane mlaka, zatim dodajte šećer i mešajte dok se šećer potpuno ne rastvori.
Sklonite šerpu sa vatre, a zatim dodajte cvetove zove i kolutove limuna u šećerni sirup.
Dodajte limuntus i dobro promešajte da se sve sjedini.
Namočenje Cvetova:
Pokrijte šerpu krpom i ostavite da sirup odstoji na hladnom i tamnom mestu 24-48 sati. Tokom tog vremena, cvetovi zove će pustiti aromu, a sirup će dobiti prepoznatljiv ukus.
Povremeno promešajte smesu kako bi se sastojci ravnomerno sjedinili.
Procedjivanje:
Nakon što je smesa odstajala, procedite sirup kroz gazu ili cediljku kako biste uklonili cvetove i limun.
Ako želite da sirup bude potpuno bistar, možete ga još jednom procediti kroz nekoliko slojeva gaze.
Bocanje Sirupa:
Sipajte sirup u sterilisane staklene flaše, dobro zatvorite čepovima.
Čuvajte flaše na hladnom i tamnom mestu. Sirup može trajati nekoliko meseci kada se pravilno skladišti.
Kako Servirati Sirup od Zove
Sirup od zove se tradicionalno koristi kao osvežavajući napitak kada se razblaži sa vodom ili mineralnom vodom. Idealna proporcija je 1 deo sirupa na 6-7 delova vode, ali možete prilagoditi prema ukusu. Dodajte par kockica leda i krišku limuna za dodatnu svežinu!
Saveti za Pripremu
Birajte sveže cvetove zove koji su potpuno otvoreni za najbolji ukus.
Izbegavajte ubrano cvetove pored saobraćajnica ili zagađenih površina zbog mogućih štetnih supstanci.
Limuntus pomaže u očuvanju sirupa i sprečava kvarenje, ali možete ga zameniti sa dodatnim limunom za prirodniji ukus.
Korisne Napomene:
Sirup od zove bogat je aromom i može se koristiti ne samo kao napitak već i kao dodatak u različitim receptima – za osvežavajuće letnje deserte, kolače i voćne salate.
Ovaj tradicionalni recept za sirup od zove prenosio se generacijama, a sada možete uživati u njegovom osvežavajućem ukusu tokom cele godine!