Gurmanija.rs Logo

Priprema i pečenje domaće gibanice

148 pregleda 08.08.2024
Sažetak: Ova lekcija će vas naučiti kako da pripremite tradicionalnu domaću gibanicu. Obuhvata korak po korak uputstva, od pripreme sastojaka do pečenja savršene gibanice. Sadržaj: 1. Uvod u pripremu domaće gibanice Šta je gibanica? Gibanica je tradicionalno srpsko jelo koje se pravi od tankih kora, sira, jaja i jogurta. To je popularna pita koja se često priprema za doručak, ručak ili večeru. Zašto je gibanica posebna? Njena tekstura je hrskava spolja, a mekana i sočna iznutra. Kombinacija sastojaka daje bogat i ukusan rezultat. 2. Potrebni sastojci i oprema Sastojci: 500g tankih kora za pitu 500g sitnog sira (feta, mladi sir ili kombinacija) 5 jaja 200ml jogurta 200ml kisele pavlake 100ml ulja 1 prašak za pecivo So po ukusu (ako sir nije dovoljno slan) 100ml mineralne vode Oprema: Velika posuda za mešanje Špatula ili kašika Tepsija Rerna 3. Korak po korak uputstva za pripremu Priprema smese: U velikoj posudi umutiti jaja sa jogurtom i kiselom pavlakom. Dodati ulje, prašak za pecivo i dobro promešati. Dodati sitan sir i promešati da se svi sastojci sjedine. Ako je sir neslan, dodati so po ukusu. Priprema kora: Kore za pitu podeliti na dva jednaka dela. Prvu polovinu kora ređati na dno podmazane tepsije, svaku koru premazujući pripremljenom smesom. Kore treba gužvati pre nego što ih stavite u tepsiju kako bi gibanica bila mekana i vazdušasta. Punjenje: Nakon što ste poređali prvu polovinu kora i premazali ih smesom, ravnomerno rasporedite preostalu smesu preko kora. Gornji sloj: Preko smese staviti drugu polovinu kora, svaku koru ponovo gužvati i premazivati smesom. Na kraju, preliti preostalu smesu preko gibanice i preliti mineralnom vodom kako bi gibanica bila sočna. Pečenje: Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta, dok gibanica ne dobije lepu zlatno-braon boju. Kada je pečena, izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi pre sečenja. 4. Saveti i trikovi za savršenu gibanicu Izbor sira: Kombinacija fete i mladog sira daje najbolji ukus i teksturu. Gužvanje kora: Gužvanje kora daje vazdušastiju teksturu gibanici. Mineralna voda: Dodavanje mineralne vode čini gibanicu sočnijom. 5. Zaključak Sumiranje ključnih tačaka: Priprema domaće gibanice zahteva vežbu, ali rezultati su izuzetno ukusni i zadovoljavajući. Inspiracija i preporuke za dalje učenje: Eksperimentisanje sa različitim vrstama sira i začina može doneti nove ukuse i teksture gibanici.